Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo niz maslinovih ulja iz aktualne berbe. Kvaliteta je briljantna

uljara-vodnjan-g

Berba maslina 2021. bila je iznimno teška. U Istri su zbog snijega i mraza u travnju mnogi maslinici vrlo teško stradali: pojedini su maslinari u vrijeme berbe govorili o 40 do 60 posto manjim prinosima, a oni koji su prošli bolje spominjali su dvadesetak posto niži urod.

U Dalmaciji, osobito na otocima, suša je uništila veki dio uroda. Na Šolti i na Hvaru kiša nije pala više od četiri mjeseca. Slabiji prinosi tek su donekle kompenzirani višim randmanima pojedinih sorti. No, kvaliteta ulja iz aktualne berbe, sudeći po uzorcima koje smo uspjeli probati, iznimno je visoka.

Dosad smo kušali Belićeva, Ipšina, Chiavalonova, Salvelina, Lagunina i Matina ulja.  Chiavalonovo Mlado nejelegantnije je novo ulje koje su Sandi i Tedi Chiavakon uopće proizveli; ono je zadržalo vibrantnost svježeg ulja, ali je postalo višedimenzionalno i kompleksnije nego ranijih godina. Lagunina Ol Istria iznimno je elegantna, zaokružena i može se kupiti u većini supermarketa. 

Salvelina monosortna ulja, koja se sada proizvodr isključivo od autohtonih sorti maslina, aromatski su distinktivna, s vrlo čistim sortnim aroma i okusima i puno elegancije.

Belićeva su ulja ekspresivna i intenzivna: gorka bjelica i pikantni frantoio koji je ove godine osvojio 98 bodova na Flos Oleiu, upravo su briljantni. Obitelj Ipša također je proizvela uobičajeno izvrsnu bjelicu i frantoio. Ipšina nam se ulja čine čak malo intenzivnija nego ranijih godina. Mate Professional Blend standardno je besprijekoran. Jedno od ulja Mate u novom je Flos Oleiu dobilo čak 99 bodova. Istra je i u Flos Oleiu za 2022. zadržala titulu najbolje svjetske maslinarske regije.

Kad je riječ o Dalmaciji probali smo, nažalost, premalo uzoraka da bismo imali jasniji pregled kvalitete, no Miloševo ekološko ulje jedno je od najboljih, aromatski najčišćih, koje je ovaj veliki vinar dosad proizveo. Ulje obitelji Božić s Hvara sasvim je solidno.

Maslinarstvo je jedan od posve rijetkih poslova u kojima su Hrvati među najboljima na svijetu. Istarska ulja redovito dobivaju visoke ocjene u Flos Oleiu, dok su dalmatinska ulja lani osvojila čak 46 medalja u New Yorku na NYOOC, jednom od najvažnijih svjetskih maslinarskih  natjecanja.

Usprkos teškoj maslinarskoj godini, hrvatska su ulja ponovo potvrdila visoku svjetsku klasu, tako da imalo ozbiljniji restorani uopće ne bi trebali razmišljati o tome što će držati na stolovima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.