Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo su možda najgore hotelske devastacije na Jadranu: tri ruševine, jedna poluruševina i jedna novogradnja

haludovo-g

U veljači istječe još jedan rok za pribavljanje dozvola za izgradnju novih hotela u Kuparima, svojedobno prestižnom odmaralištu Jugoslavenske narodne armije. Tvrtka koja bi trebala graditi novi turistički kompleks u Kuparima zove se Kupari Luxury Hotels, a nastala je tako što je jedna singapurska hotelijerska korporacijs kupila 50 posto udjela u firmi Avenue ulaganja, koja se godinama mučila s pokušajem obnove Kupara, a u međuvremenu je zabavljala javnost lažnim najavama da će u Kupare dovesti Ritz Carlton ili Four Seasons.

Prilično neizvjesna sudbina Kupara povod je da se podsjetimo nekih najgorih hotelskih devastacija na Jadranu: izabrali smo tri ruševine, jednu poluruševinu i jednu novogradnju

1. Belvedere, Dubrovnik

Belvedere je bio najluksuzniji hotel u bivšoj Jugoslaviji. Dubrovnik je s Belvedereom ušao u zaista visoki turizam. Belvedere je u ratu potpuno uništen. Ostao je samo kostur.

Zbog neriješenih vlasničkih odnosa  nitko nije dirao u kostur punih četvrt stoljeća. Onda je Viktor Vekselberg, vlasnik restorana 360, ruski milijarder u milosti Vladinira Putina, najavio da će obnoviti Belvedere. Prvi vizuali izgledali su senzacionalno. Nažalost, prije dvije godine Vekselberg je, čini se, odustao od Belvederea, koji u stvarnosti i dalje izgleda kao kostur.

2. Kupari, Župa Dubrovačka

kupari

Plovite li od Dubrovnika do Cavtata morate proći kraj Kupara. Tek s morske strane dobro ćete vidjeti jadno stanje u kojem se Kupari nalaze. Ruševine hotela u Kuparima izgledaju kao da je rat završio prije tri tjedna, a ne prije 27 godina. Kupari, koji se doimaju kao scenografija Mad Maxa, možda su najgori grijeh hrvatske turističke politike i najbolji dokaz njene nesposobnosti da privuče ozbiljne, velike strane investicije.

3. Haludovo, Krk

Prije rata Haludovo je bilo popularno i arhitektonski vrijedno turističko naselje, ali Haludovo nije bilo osobito luksuzno kao što se to danas tvrdi: mnoge sobe nisu imale ni klimatizaciju. Prije dvadesetak godina država je Haludovo pridala Armencu Arji Abramovu, koji u hotelski kompleks u Malinskoj nije uložio gotovo ništa, pa se Haludovo s vremenom pretvorilo u ruševinu.

4. View, Brač 

view-hotel-postira-brac

View je novi hotel u malom bračkom ribarskom mjestu Postire. View će imati čak 460 soba, a načelnik Postira kaže da će hotel zaposliti 130 do 140 Postirana. Problem je jedino u tome što je View veći od samih Postira, što izgleda kao da je došao iz Novog Zagreba, i što će zauvjek narušiti izgled bračke obale. View je vjerojatno najsramotnija novija turistička devastacija u Dalmaciji.

5. Marjan, Split

marjan

Dok je bio moćan i zaista bogat, Željko Kerum poželio je izgraditi raskošan hotel. I tako je na Zapadnoj obali nastao Marjan, koji je trebao nositi ime jednog od luksuznijih Hiltonovih brendova. 

Hotel nikad nije dovršen i sada izgleda kao golemi skvot u inače lijepom dijelu Splita. Priča o Marjanu završit će ipak happy endom. Maistra, koja je prije pet godina preuzela hotel, uskoro kreće s obnovom i dovršavanjem Marjana. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.