Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SUPERPIJANCI Hrčak može popiti alkohola kao da vi popijete 21 bocu vina i ostati posve trijezan

hrcak

Napiti hrčka jedan je od najtežih poduhvata na ovoj planeti. Tako barem tvrde znanstvenici nakon nekoliko studija provedenih o fenomenu tolerancije ovih životinjica na alkohol.

Uoči nove godine, mrežama se proširio tvit britanskog liječnika Toma Lawtona o znanstvenom istraživanju o ljubavi hrčaka prema alkoholu provedenom 1995. Ta je studija, koju su objavili K T Piercy 1R D Myers s farmakološkog odjela Medicinskog fakulteta na američkom Sveučilištu East Carolina, inspirirana prijašnjim istraživanjima koja su pokazala da hrčak radije pije alkohol nego vodu, pokrenuta s pitanjem postoji li napitak koji bi hrčak pio radije od alkohola.

U prijašnjoj studiji o fenomenu hrčkove tolerancije na alkohol i utjecaja alkohol na njegovu prehranu i kalorije, grupi  od šest ženki hrčaka 11 dana su davali čisti alkohol, etanol razrijeđen u vodi u različitim omjerima. Počeli su s 3 posto i završili na 50 posto, a koncentraciju su povećavali svaki dan. Znanstvenici su ustanovili prvo da hrčak radije pije otopinu etanola nego čistu vodu, i da najviše voli kad je u vodi 20-30 posto alkohola. Čim bi dobili veću koncentraciju, hrčci su počeli izbjegavati alkohol, a niže koncentracije nisu im izazivale osobit entuzijazam.

Najzanimljivije je otkriće da se kod veće konzumacije alkohola hrčku ne povećava razina alkohola u krvi niti on razvija ovisnost o alkoholu. Hrčak svaki dan može popiti alkohola u količini kao da mi popijemo 21 bocu vina i ostati posve trijezan.

U novoj studiji, znanstvenike je zanimalo hoće li hrčak odabrati alkohol kad ima na raspolaganju druge napitke. Grupi ženki zlatnog sirijskog hrčka (Mesocricetus auratus) 11 su dana davali tri epruvete: u jednoj je bila voda, u drugoj različite otopine etanola kojima su povećavali koncentraciju od 3 do 50 posto, najčešće su im davali njihovu omiljenu koncentraciju od 20-30 posto alkohola. U trećoj epruveti ponudili su im otopinu soka od rajčice, soka od breskve, soka od manga, dekstroze i čokoladni napitak.

Kad su u igru ušli slatki i ukusni napici, situacija s alkoholom se promijenila. Za razliku od vode, hrčci su čokoladu i voćne sokove rado pili uz alkohol, a ponekad i radije nego alkohol. Najjačom konkurencijom alkoholu pokazao se čokoladni šejk. 

Vratimo se ipak glavnom pitanju hrčkove supermoći: kako ta mala životinja može toliko popiti bez ikakvih posljedica? Znanstvenici kažu da su ključna dva faktora: efikasna jetra i genetska predispozicija njihova tijela da proizvodi zaštitu od hladnoće. Kad hrčak pije, dakle, tijelo mu tako brzo rješava alkohol da ne stigne osjetiti pijanstvo.

Pojednostavljeno, kad mi ljudi pijemo alkohol on iz probavnog trakta dospijeva u jetru i tamo se razgrađuje na spojeve od kojih neki djeluju na mozak kao neurotoksini i izazivaju simptome pijanstva. Hrčkova jetra je toliko efikasna u detoksu da im toksični spojevi ne stignu doći u krv. Kad su alkohol dobili izravno u krv i oni bi bili pijani. Osim toga, metabolizam hrčka višak kalorija i šećera munjevito posprema u masno tkivo i oni nakon partijanja s etanolom ostaju živahni i puni energije. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.