Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

APSOLUTNI REKORD Giorgio Pinchiorri prodao je bocu Romanee-Contija iz 1985. za monstruoznih 900.000 eura

romanee-conti-1985

Milijun švicarskih franaka, nešto više od 900.000 eura: ovaj nevjerojatan iznos, najveći u povijesti, plaćen je za jednu bocu vina. Ne bilo kojeg, riječ je o vinu legendardne burgundske vinarije Domaine de la Romanée-Conti iz 1985, i ne za bilo koju bocu, već za šestlitarski Metuzalem, prvu bocu napunjenu u toj mitskoj berbi.

Vino je prodano iz čuvene kolekcije firentinskog restoratera Giorgia Pinchiorrija, suvlasnika Enotece Pinchiorri. Arhiva Enotece Pinchiorri jedna je od najcjenjenijih na svijetu. Ovo vino, kao i ostala u kolekciji, Pinchiorri je kupio izravno od vinarije.

rc1985

Transakcija je obavljena u Luganu u Švicarskoj, posredstvom kuće Avu Luxury Wines specijalizirane za prodaju ekstraluksuznih vina najbogatijim klijentima na svijetu. Astronomska cijena pripisuje se berbi i činjenici da je riječ o prvoj boci iz 1985, ali i činjenici da od 2009. Romanee Conti više ne proizvodi velike formate.

Kupac je ostao nepoznat, rečeno je da je “s istoka” a osim ove boce kupio je i Jeroboam Romanee Contija iz 1985. za 450.000 eura. Ova rekordna prodaja pokazuje koliko sekundarno vinsko tržište raste, pretvarajući vina u sve atraktivniju investiciju. 

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

APSOLUTNI REKORD Giorgio Pinchiorri prodao je bocu Romanee-Contija iz 1985. za monstruoznih 900.000 eura

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min