Hrvoja Kroflina pratimo skoro petnaest godina. U prvoj najboljoj fazi Mana u Gliptoteci, tadašnji je tinejdžer igrao nevjerojatno važnu ulogu chefa i voditelja restorana, koji je okupljao neke od najbogatijih zagrebačkih restoranskih gostiju.
Zatim je Kroflin, još uvijek prilično mlad, preuzeo odgovornost za ManO2, golemu investiciju u fine dining restoran u kvartu gdje se navečer ne izlazi. Danas je ManO2 jedan od najuglednijih hrvatskih restorana. Hrvoje Kroflin, bad blue boy iz Zagreba, pokazao je više karaktera, upornosti, snalažljivosti i strasti prema hrani nego 95 posto hrvatskih kuhara. A u zadnje tri godine Kroflin je doslovno eksplodirao.
Premda njegova jela često nisu savršena, jer Kroflin naprosto nije tehnički perfekcionist kao Jeffrey Vella ili Emanuele Scarello, Kroflinovo je kuhanje toliko originalno, strastveno i jedinstveno da je baš svaki odlazak u ManO2 iskustvo za sebe.
Fermentacije i vatra dva su glavna Kroflinova stilema: steak u kojiju i pet formata rajčice spadaju među jela koja pamtimo godinama i koja perfektno odražavaju njegovu punkersko-heavy metal estetiku.
Zanimljivo je, međutim, da su salata od rakovice s kavijarom i želatinozni romb koje smo ručali prije dva tjedna, pokazali i Kroflinovu mekšu stranu. Postizanje ravnoteže između ekspresivnog i elegantnog kuhanja ključno je za daljnji Kroflinov napredak. Dosegne li tu ravnotežu, Hrvoje Kroflin mogao bi postati jedan od pet najvažnijih hrvatskih chefova 21 stoljeća.
Foto/ManO2
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.