Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NE PREPORUČUJEMO Farchioni, službeno ulje Masterchefa, nažalost nije osobito dobro

farchioni

Farchioni iz Umbrije spada među uglednije talijanske masovne proizvođače maslinova ulja. Farchioni se bavi maslinarstvom još od kraja 18. stoljeća, a neka njihova ulja imaju oznaku biološke proizvodnje.

Farchioni je došao u fokus američkih medija kad je osoblje čuvene CBS ove informativne emisije 60 Minutes testiralo nekoliko talijanskih ulja u prilogu o agromafiji. Pokazalo se da jedino Farchionijevo ulje nije bilo krivotvoreno.

Farchioni je ove godine jedan od partnera hrvatskog Msrerchefa. Boce ekstradjevičanskog maslinova ulja s etiketom Farchioni stalno se pojavljuju  u ovosezonskom Masterchefu, pa smo provjerili o kakvom je ulju riječ.

Farchioni je u hrvatskim supermarketima zastupljen s dva ulja. Bazična linija košta 49 kuna za litru, a ekstradjevičansko ulje 100% Italiano, košta 69 kuna za litru. Kupili smo 100% Italiano, čija etiketa jasno govori o porijeklu ulja.

Farchionijev Italiano nije posve loše ulje. Ono ima ugodnu voćnu aromu i ponešto karaktera. Dapače, ono je naglašeno gorko, što ne očekujemo od masovnih  uvoznih ulja koja se prodaju u našim supermarketima. Međutim, osim gorčine Italiano nema baš ništa. Ispod gorčine osjeti se samo razvodnjena masnoća, s pomalo neugodnim, zamalo metalnim aftertasteom.

Farchionijev Italiano nije, dakle grozan, užegao ni sterilan; to je ulje naprosto relativno neukusno i inferiorno bilo kojem istarskom ulju u široj distribuciji, pa tako i na policama istih domaćih supermarketa (odmah iznad Farchionijevih boca u našem smo samoposluživanju vidjeli Lagunina i Veraldina ulja).

U hrvatskoj se javnosti često govori da su naša maslinova ulja preskupa. No, ona su toliko ukusnija, aromatičnija, kompleksnija i kvalitetnija od jeftinijih talijanskih, španjolskih ili grčkih ulja, da je posve jasno kako je razlika u cijeni neizbježna. Možete naprosto birati između mediokritetskih uvoznih i zaista dobrih do izvrsnih domaćih ulja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.