Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Objavljujeno portrete kandidata za Mladog chefa godine. Kristian Godinić preporodio je konzervativni i ultrapopularni Vinodol

najbolji-mladi-chef-godinic

Kult Plave Kamenice u suradnji s Coca Colinom fondacijom Raise the Bar od ove godine bira Mladog chefa godine. Coca-Cola HBC Hrvatska od 2019. godine provodi projekt Raise the Bar čiji je cilj unaprijediti kvalitetu profesionalnih znanja konobara, barmena, barista, chefova, slastičara za potrebe ugostiteljstva i turizma.

Projekt se sastoji od tri modula, Akademije za bariste, barmene i konobare, Stipendija i Centara kompetentnosti. Stipendije Raise the Bar omogućavaju usavršavanje darovitih osoba u gastronomiji na najboljim svjetskim učilištima. Stipendije su namijenjene kuharima, slastičarima i osoblju za posluživanje u restoranima i u potpunosti su besplatne. Prijave za stipendije se otvaraju 1. prosinca te će se na raisethebar.hr/stipendija moći prijaviti mladi kuhari, slastičari i oni koji poslužuju u restoranima u Hrvatskoj. BiH i Sloveniji. Riječ je o strateškom pitanju hrvatske restoranske i hotelske industrije.

godinic-1

Mladog chefa godine ne biraju glasači, profesionalci iz restoranske industrije koji biraju Restoran godine i za Chefa godine. Mladog chefa godine bira uredništvo Kulta Plave Kamenice: procijenili smo, naime, da mladi chefovi još nisu dovoljno vidljivi širem krugu poznavatelja hrvatske gastronomije, što ćemo i ovim projektom pokušati ispraviti.

Od danas pa do Badnjaka objavljujemo kratke profesionalne portrete kandidata za Mladog chefa godine. Ime pobjednika objavit ćemo na Božić.  Počinjemo s Kristianom Godinićem, chefom zagrebačkog Vinodola.

Za gospodina Godinića prvi smo put doznali prije pet ili šest godina, kad nam je Vinodolov vlasnik Dražen Boban kazao da u kuhinji ima jednog jako talentiranog, kreativnog i mladog čovjeka. Ovdje je važno reći da su sve do pandemije Vinodolovu kuhinju usmjeravali chefovi konzultanti: prvo Mario Čepek a zatim Zdravko Tomšić.

No, Kristian Godinić uspio je pronaći prostor za afirmaciju nizom neobičnih jela poput izvrsne hobotnice s jagodama, koja su redefinirala Vinodolov tradicijski kulinarski rukopis. Uoči prvog lockdowna veliki chef Zdravko Tomšić napustio je Vinodol. Mladi gospodin Godinić preuzeo je golemu odgovornost za jedan od najkomercijalnijih hrvatskih restorana. Vinodol danas ponovno izvrsno radi, a niz modernih Godinićevih jela poput paprika punjenih pjenom od sira, hrskavih raviola s govedinom ili tarta od kozjeg sira, pinjola i volujskog srca, digla su Vinodol na višu gastronomsku razinu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.