
Cijene bifteka na hrvatskom tržištu rastu relativno sporo. Najjeftiniji biftek u stalnoj, dakle ne u akcijskoj ponudi, ima zagrebačka Rigeta gdje je krajem prošlog mjeseca koštao 134 kune, neznatno više nego na proljeće.
Na akcijama u supermarketima biftek se povremeno može dobiti za 149 kuna za kilogram a kod diskontera i jeftinije, ali s biftecima kupljenima kod diskontera baš i nismo imali sreće. Redovna cijena u mesnicama i većini supermarketa kreće se između 200 i 240 kuna za kilogram. U mesnicama Bilogora košta, primjerice, 220 kuna, a u nekim smo mesnicama na zagrebačkim tržnicama već vidjeli biftek za 250 kuna.
Biftek je nesumnjivo najskuplji rez domaćeg mesa. I nikad ga nema dovoljno. U mnogim se mesnicama mora naručiti unaprijed. Bifteka nema dovoljno zbog dva razloga. Prvo, cijelo govedo daje dva i pol do tri kilograma bifteka. Drugo, usprkos razmjerno visokoj cijeni potražnja je ogromna .
Biftek je među pet najprodavanijih jela u skoro svim restoranima koji ga drže, bilo da je riječ o uobičajenom odresku od 200 ili 250 grama ili o drugim načinima pripreme poput, recimo, Wellingtona koji je uvjerljivo najpopularnije jelo u zagrebačkom Theatriumu.
Biftek je toliko tražen i popularan jer se uvijek isplati. Uzmimo kao primjer donju granicu cijena, od 134 do 150 kuna. Kilogram bifteka, dakle, košta kao pola kilograma svježeg jadranskog šanpjera ili škrpine.
Budući da nam škrpina ili kovač daju maksimalno četrdeset posto mesa u odnosu na ukupnu težinu, biftek je u donjoj razini cijena četiri puta jeftiniji od najtraženije jadranske oborite ribe. A i najskuplji biftek, recimo da košta 240 ili 250 kuna, još je uvijek u neto težini dvostruko jeftiniji od škrpine ili kovača.
Sama činjenica da je biftek gotovo sto posto jestiv (izuzmemo li srebrne opne i neke druge nakupine netopivog vezivnog tkiva) čini ga odličnom investicijom. Kad ga podijelite na steakove, od tanjih rubnih dijelova uvijek možete napraviti tartar biftek ili Stroganoff ili fenomenalan rižoto.
Uz povremene nestašice na tržištu, jedini je problem s biftekom nepažljiva priprema. Meso bifteka ne može biti loše ni tvrdo. Ali, biftekovu je teksturu lako uništiti pečenjem na laganoj vatri. Biftek zahtijeva ekstremno visoke temperature; u američkim lancu steakhousea Chris Ruth, fillet mignon stavljaju na 400 stupnjeva pa ga dovršavaju u pećnici. Stoga, prije nego što kupite najskuplji ali i najisplativiji komad mesa na hrvatskom tržištu, budite sigurni da ćete ga znati ispeći.
Uz biftek se, naravno, pije moćno crno vino, no i pojedini oranži mogu veoma dobro funkcionirati.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.