Usred smo sezone bijelog tartufa, jednog od tri ili četiri najvažanija hrvatska gastronomska sastojka. Zagrebačka Esplanade, najbolji hrvatski hotel-palača tim povodom priređuje Dane bijelih tartufa.
Dani bijelih tartufa održavaju se u Le Bistrou, za koji je Esplanadina glavna chefica Ana Grgić Tomić sastavila je ultrahedonistički meni (ovaj pridjev sigurno nećemo koristiti do iduće sezone bijelih tartufa) od šest slanih i dva slatka jela.
Među slanim jelima najatraktivniji nam se čine škampi sa skutom i bijelim tartufima. Ovo je jelo avanturističko jer se slatki škampi rijetko serviraju sa zemljastim i prebogatim bijelim tartufima. Škampi sa skutom i tartufima sugeriraju istraživanje krajnjih granica pojedinih sastojaka; a to je definicija moderne visoke kuhinje.
Biftek s bijelim tartufom konvencija je koja može dati senzacionalne rezultate, dok gnudi s prahom vrganja i bijelim tartufom čine korak više u uobičajeno uspješnom slaganju tartufa s raznim formama tjestenina.
Gospođa Grgić Tomić već godinama priprema jedan od tehnički najpreciznijih rižota u Hrvatskoj, pa bi bilo šteta preskočiti rižoto s kremom od buče i listićima bijelog tartufa. Čokoladni kolač s maslinovim uljem i tartufima spaja dva esencijalna obilježja istarske gastronomije: ulje i bijele tartufe.
U Le Bistrou redovito jedemo od 1992. godine. Nikad nismo vidjeli uzbudljiviji meni od ovog posvećenog Bijelim tartufima.
I ne zaboravite, bijeli tartuf previše je snažan za većinu bijelih vina a osobito ne voli vina s naglašenim voćnim aromama. Stoga tražite crna taninizirana vina poput terana ili plavca, šampanjce poput Ruinarta ili oranže poput Tomčeva Maranyja . Uz deserte s tartufima tražite malt whiskey, tawny port ili prošek.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.