Većina vinara izbjegava botritis u suhom vinu. Genijalnu Joško Gravner pak smatra da je botritis važan sastojak suhog vina, pa u nekim godinama, neposredno prije berbe, oštećuje kožice bobica da bi botritis lakše ušao u grožđe.
Nova graševina Branka Mihalja, jedinog hrvatskog zaista artizanskog proizvođača graševine, potpuno je suha, s dobrim kiselinama. I puna botritisa. U njenom bouquetu miješaju se jabuke, divlje kruške i botritis toliko jak i čist kao da je stigao ravno iz Sauternesa. Riječ je o jednoj od stilski najoriginalnijih suhih graševina, koje smo uopće probali.
Riječ je i o prvoj Mihaljevoj single vineyard graševini, s oznakom Mačovo brdo. Mačovo brdo je položaj ispod Mihaljeve vikendice u Kutjevu gdje osim graševine raste traminac, koji se u klimatski povoljnim, dakle dovoljno hladnim godinama, pretvara u ledeno vino.
Graševina za Mačovo brdo brala se 15. studenog lanjske godine, na 104 oeschlea. Graševina Mačovo brdo iz 2020. senzacionalna je esencija dosadašnjeg Mihaljeva opusa: aromatična, bogata, vibrantna i prepuna života, s puno godina ispred sebe.
Radi se o vini koje pomiče standarde i stilizaciju vrhunskih suhih graševina, ne samo u Hrvatskoj, i koje vrijedi barem 95 bodova.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.