Al Dente u Bogovićevoj neobična je pizzeria. Kad uđete u Al Dente, otvoren u bivšoj trgovini Croatia Recordsa, prvo ugledate ager s velikim komadima odležane govedine i kraj njega hladnjak s Dom Perignonom, Ruinartom i Charles Heidsickom. No, Al Denteov glavni posao ipak je canotto pizza, podžanr napoletane, specifičan po vrlo laganom tijestu i visokim prozračnim rubovima. Al Dente je ovih dana predstavio tri nove pizze.
Pizza s dimljenim lososom, velikom ikrom lososa (ikura), burratom i kremom od pistacija ozbiljno je luksuzna i ozbiljno skupa. Ova pizza za 250 kuna sadrži puno debelih feta vrlo dobrog lososa, koje kao da su došle iz gastronomskog restorana a ne iz pizzerije. Losos srećom nije prošao nikakvu tetmičku obradu, osim dodira s površinom vruće pizze. Nema ničeg goreg nego kad se dimljeni losos zapeče ili skuha.
I dok pizza s lososom i crvenim kavijarom spada u područje uspjelih ekstravagancija, pizza s ukusnim mesnim okruglicama i komoračem zajamčeni je bestseler. Spoj dva tako popularna jela kao što su pizza i mesne okruglice prirodno jamči velik broj kupaca: hrskavi komorač daje pizzi s mesnim okruglicama dodatnu teksturu i puno dobrodošle svježine.
Naposljetku, treća nova Al Denteova pizza, Boscaiola, poigravanje je na temu pizze s gljivama. Uz tri vrste uzgojenih gljiva, na njoj je nešto datterina i dosta rikule , ali i jedan originalan detalj: par kapi balzamičnog octa aromatiziranog smokvama.
Osim što je na meni stavio tri nove pizze, Al Dente se potrudio nabaviti mlado, gusto, nefiltrirano maslinovo ulje iz Šibenika, koje nam je uljepšalo subotu. Al Denteov novi sommelier Dominik Sever u ponedjeljak će predstavuti i novu vinsku kartu, što je dobro već i zato što je dosadašnja sadržavala nekoliko neobičnih formalnih pogrešaka, poput izostavljanja imena proizvođača pojedinih stranih vina. Al Dente za studeni i prosinac u svom vinskom programu priprema nekoliko radikalnih iznenađenja.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.