Kaštelet je bio jedan od prvih profesionalno razvijenih brendova hrvatske vinske industrije. Zagrebačka je televizija prije četrdesetak godina bila prepuna reklama za Kaštelet, vino se proizvodilo u crnoj i bijeloj varijanti, punilo u butelje i u litrene boce, te se prodavalo na vidljivim mjestima u supermaketima i manjim trgovinama koje su u ono vrijeme bile znatno brojnije od samoposluživanja.
Zanimljivo je da se crni Kaštelet proizvodio od plavca, vranca ali i dobričića, sorte od koje je nastao plavac mali . Kaštelet je bio jedan od najvažnijih, ikonografskih proizvoda splitskog Dalmacijavina, svojedobno moćne kompanije koja već dvadesetak godina propada.
Ovih smo dana u kvartovskom samoposluživanju naišli na buteljku Kašteleta za tridesetak kuna. Prema web stranici Dalmacijavina, današnji se Kaštelet proizvodi isključivo od plavca s Pelješca, ali na službenoj web stranici Dalmacijavina također piše da Kaštelet ima 12 posto alkohola, dok na butelji koju smo kupili stoji 14 posto.
Tehnički gledajući, Kaštelet je relativno korektno vino: nema viška hlapivih kiselina, nema neugodnih i nepoželjnih mirisa, nije refermentiralo: enolog je, dakle, obavio svoj posao.
Problem je, međutim, u tome što Kaštelet ima točno nula karaktera: u njemu je teško prepoznati plavac mali, ne miriše ni po čemu specifičnom, a na okusu se osjeti tek malo slatkog tamnog voća. Riječ je nažalost o potpuno bezličnom vinu, koje baš ničim ne opravdava svoj ikonografski ststus iz osamdesetih godina. Na ovako neutralnoj vinskoj bazi ne može se graditi prepoznatljivi brend.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.