Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pitanje za Hrvatsku turističku zajednicu: Kako je moguće da Plavi podrum ni nakon pet godina nije ušao u Michelinov program?

plavi-podrum-25-g

“A Plavog podruma, eto, nema,” ironično je prokomentirao jedan od najkompetentnijih poznavatelja hrvatske restoranske scene dok su se na odlično organiziranoj dodjeli Michelinovih priznanja u dvorcu Belaj čitala imena restorana koji su dobili preporuke i Bib Gourmande.

Među tim restoranima nalaze se barem tri ili četiri  u koje ne bismo poslali ni ljude koje jako ne volimo, ali u Michelinov hrvatski program nije ušao Plavi podrum, jedini hrvatski restoran koji se ikad uspio probiti na listu World’s 50 Best, koji je član JRE-a od prvoga dana, koji ima kompetentnu i opširnu vinsku listu, i koji redovito drži sve najvažnije hrvatske gastronomske proizvode, od škampa i vrhunskih jadranskih riba, preko bijelih tartufa do desetak vrsta svjetski relevantnih maslinovih ulja. Kako, dakle, taj i takav Plavi podrum ne može ući u Michelinov program?

Ovdje govorimo o preporuci ili Bib Gourmandu a ne o zvjezdicama, jer su zvjezdice zaista diskrecijska stvar Michelinovih inspektora.. Odgovor na to pitanje zna jedino Hrvatska turistička zajednica, budući da je HTZ odgovorna za preporuke, koje se često dijele po regionalnom načelu, pa eto, ajmo dati preporuku bilo kojem restoranu u istočnoj Hrvatskoj ili u Zagorju, da se ne bi reklo kako Michelin nije pokrio sve dijelove Hrvatske.

Ili još apsurdnije, jer ne postoji ni ovaj politikantski razlog: ajmo dati preporuku restoranu koji više ne radi, kao u jednom zagrebačkom slučaju, ali zato nećemo dati preporuku Carpacciu, najpopularnijem zagrebačkom restoranu.

Nadamo se da će novi sastav Vijeća Hrvatske turističke zajednice, u kojem sjedi nekoliko visoko kompetentnih profesionalaca, uspjeti utjecati na ispravljanje ovih očiglednih nepravdi i nelogičnosti već u idućem izdanju Michelina za Hrvatsku, koje izlazi na proljeće. 

Dan poslije dodjele Michelinovih priznanja ručali smo u Plavom podrumu. Restoran je bio neobično pun za radni dan u ovo doba godine, no Opatija je i dalje puna turista. A Plavi podrum, koji ove godine slavi 25 godišnjicu, upravo isprobava niz novih jela za novi meni, koji bi se uskoro trebao uvesti.

plavi-podrum-quenelle

Među novim jelima svakako su najukusniji škampi u prozirnom consommeu od rajčice sa sferificiranim jagodama. Quenelle od bijele ribe i palente na kremi od kestena s emulzijom od škampa također je bio izvrstan, kao i canneloni od cikle punjeni skutom.

Među klasičnim favoritima Plavog podruma modernije prezentirana verzija morskog pršuta i quenelle od gusje jetre i dalje spadaju među jela koja se ne bi smjela preskočiti. Dugački smo ručak završili sasvim konzervativno ali neodoljivo, fenomalnom divljom oradom na gradelama. Kad imate tako dobar i svjež proizvod , ponekad ga je najbolje ne dirati. Plavi podrum i dalje uspješno balsnsira između novih i klasičnih jela; i jedna i druga temelje se na prvorazrednim sastojcima. I tako već desetljećima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.