Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TALIJANSKA UDRUGA UGOSTITELJA 350 tisuća naših lokala spremno je braniti prosecco protiv prošeka

italija-barovi

Talijanski barovi i restorani spremni su zajednički braniti brend Made in Italy i kvalitetne proizvode protiv svkaog pokušaja brisanja talijanskog naslijeđa u Europi, objavila je na svojoj stranici Talijanska federacija ugostitelja Fipe-Confcommercio. Federacija je, kažu, spremna je podržati talijansku vladu i tvrtke u borbi protiv odluke Europske komisije da prizna i zaštiti naziv hrvatskog prošeka, za koji Talijani tvrde da previše zvuči kao Prosecco, zaštićena vinska apelacija i pjenušac koje se masovno proizvodi u njoj. 

“Prosecco predstavlja izvrsnost naše zemlje i zajedno s espressom i špagetima ravnopravno utjelovljuje talijanski stil života,” izjavio je  Giancarlo Deidda, predsjednik Fuoricasa, Fipeove organizacije za usluge, obrazovanje i istraživanje. “Naš način života sublimiran je u 350 tisuća talijanskih restorana, gdje znanja tisuća radnika, barmena i sommeliera omogućuju serviranje prosecca na odgovarajućoj temperaturi i na pravi način. Mi smo završetak poljoprivredno-prehrambenog lanca koji proizvodi, distribuira i na kraju poslužuje pjenušac izvrsne kvalitete i kao takvi spremni smo podnijeti svoj dio tereta u ovoj bitci,” poručio je Deidda.

Talijani rade golemi pritisak na Europsku komisiju da povuče odluku o priznanju naziva prošek. Toliki, da je i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski pokušao smiriti strasti.  Wojciechowski, koji je Talijanima isprva poručio da to što prosseco i prošek njima zvuče slično nije dovoljno za odbacivanje hrvatskog zahtjeva jer je riječ o dva posve različita proizvoda koji se praktički ne pojavljuju zajedno na međunarodnom tržištu, sada kaže da će još jednom razmotriti talijanske prigovore i uzeti ih u obzir u konačnoj odluci. Pobunu protiv odluke EU o priznanju naziva prošek, očekivano, u Italiji predvode desničarski populisti. iako u svojoj retorici nipošto nisu usamljeni.

Mara Bizzotto, talijanska europarlamentarka iz desničarske stranke Liga, zaprijetila je barikadama i “inicijativama, čak i najsenzacionalnijima, kako bi se zaustavili Hrvati”. Guverner Veneta Luca Zaia (prosecco se proizvodi u Venetu) odluku Europske komisije nazvao je “sramotnom”.  “Odobrenje hrvatskog zahtjeva uništava povijest i identitet našeg kraja,” rekao je. U Talijanskoj vinskoj uniji priznavanje prošeka smatraju “opasnim presedanom” koji bi mogao “oslabiti imidž talijanskog proizvoda” i dodatno ugroziti talijanske proizvođače koji se godinama bore protiv lažnog deklariranja.

Slavni američko-talijanski restorater Joe Bastianich poziva sunarodnjake da “svim snagama zajednički brane svoja nacionalna blaga.” Talijanski ministar poljoprivrede Stefano Patuanelli najavljuje da će se Italija protiv hrvatskog zahtjeva “boriti adekvatno i ujedinjena”. Dva mjeseca nakon službene objave odluke, sve članice imaju pravo podnijeti prigovor i argumentirati protivljenje odluci Europske komisije, koja je dužna sve prigovore razmotriti i ako smatra da je potrebno, korigirati odluku. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.