Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Izašao je Krug iz legendarne berbe 2008.

krug-2008

Vintage Krug spada među podcjenjenija vina u svijetu luksuznih šampanjaca. Krug se doslovno oduvijek  fokusirao na dva vina: non vintage Grande Cuvee i ultraskupi chardonnay Clos du Mesnil, kojem se prije dvadesetak godina pridružio još skuplji i rijeđi pinot noir Clos d’Ambonnay, iz vinograda koji ima samo 0,68 hektara.

Vintage Krug ostao je u sredini i u stanovitoj sjeni šire dostupnih Grande Cuveea i teško dostupnih Mesnila i Ambonnaya. Što je nepravedno ali dobro za potrošače, jer za relativno prihvatljiv novac mogu uživati u jednom od najoriginalnijih i najboljih šampanjaca uopće.

Imali smo sreću probati sve Krugove godišnjake od berbe 1989. do 2006. koja je do jučer bila najmlađa na tržištu. Osim berbe 2000, sva ta vina vrijede minimalno 97 do 98 bodova, a 1989. koju smo otvorili u srpnju   2005. i 1996. koju smo probali 2010 godine, zaslužuju čistu stotku.

Krug vintage šampanjce šalje na tržište poslije deset do dvanaest godina odležavanja. U slučaju legendarne berbe 2008. koja je dala uvjerljivo najbolji Perignon i najbolji Cristal u ovom stoljeću, dozrijevanje se produžilo još koji mjesec, pa je Krug iz 2008. predstavljen početkom rujna. 

Šefica Krugova podruma Julie Cavil opisala je berbu 2008. jednom od najhladnijih, s namanje sunca unatrag pola stoljeća. No, nije bilo ni mnogo kiše, pa je grožđe moglo dugo i mirno dozrijevati. Novi se vintage Krug, kojeg je napravio Eric Lebel, chef de caves od 1999. do 2019, sastoji od 53 posto pinot noira, 25 posto pinot meuniera i 22 posto chardonnaya.

Crni pinot dolazi iz kultnih lokacija poput Ambonnaya, Bouzya i Aÿa, a u Krugu vino opisuju s netipično mnogo deskriptora: med, ušećereno voće, citrusi, pita od jabuka, žuti kivi, narančina kora, mentol, komorač, cvjetne note.

No, vintage Krug načelno jest toliko kompeksan šampanjac da se katkad čini kako deskriptora nikad nije previše. Zanimljivo je što Krug predlaže da se uz ovaj šampanjac posluži tartar od kamenica s emulzijom od jastoga ili file bijele ribe u umaku od maslaca i limuna. Po našem iskustvu, Krugovi godišnjaci zapravo vole crveno meso, jer imaju toliko snažnu strukturu  i gustu teksturu da se izvrsno slažu sa steakovima i janjećim kotletima. Krug iz 2008. godine košta oko 300 eura.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.