Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bill Gates je postao većinski vlasnik hotelskog lanca Four Seasons

bill-gates-four-seasons

Bill Gates preuzeo je većinski udio u lancu luksuznih hotela Four Seasons. Cascade Investment, tvrtka koja upravlja Gatesovom imovinom, dogovorila se s Kingdom Holdings, tvrtkom milijardera saudijskog princa Alwaleeda bin Talala, o stjecanju polovice udjela za ukupno 2,2 milijarde dolara.

Bin Talal je saudijski princ, poznati investitor i filantrop o kojem su hrvatski mediji više puta pisali kao o “velikom ljubitelju Dubrovnika.” Princ Bin Talal svojedobno je bio u nemilosti novog saudijskog vladara princa Mohammeda bin Salmana (osumnjičenog među ostalim za svirepo ubojstvo kolumnista Washington Posta Jamala Kashoggija), i proveo je neko vrijeme u kućnom pritvoru u Ritz-Carltonu u Rijadu.

Cascade Investment i Kingdom Holdings već su se 2007. udružili radi preuzimanja Four Seasonsa. Svaki je kupio 47,5 posto udjela za ukupno 3,8 milijardi dolara, ostavljajući preostalih 5 posto osnivaču lanca Isadoru Sharpu. Budući da je Bill Gates već imao 47,5 posto dionica, ovim spajanjem udjel je povećao 71,25 posto, čime je postao većinski vlasnik Four Seasonsa.

Neki ovu transakciju tumače u kontekstu Gatesova razvoda od supruge Melinde French Gates i podjele imovine u brakorazvodnoj parnici. Cascade Investment i dalje će upravljati Gatesovom imovinom Gatesa i dijelom Zaklade Gates, humanitarne mega-organizacije koju su Bill i Melinda Gates zajedno osnovali 2000. godine. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.