Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

MOĆNA LISTA 9 najvažnijih vinarija na Pelješcu i u Konavlima

Dubrovačko je područje jedno od vinski najznačajnijih u Hrvatskoj. S jedne strane Dubrovnika, Pelješac daje senzacionalna vina od plavca malog na čelu s Dingačem, prvom zasebnom apelacijom u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji.

S druge strane Dubrovnika, Konavle mogu davati izvrsna bijela vina od Dubrovačke malvasije ali i impresivna crna vina od međunarodnih sorti, ili kombinacije međunarodnih sorti i plavca malog. Evo liste najvažnijih vinarija s dubrovačkog područja, s njihovim najboljim vinima

1. Miloš, Ponikve, Pelješac

frano-milos

Frano Miloš prije četvrt stoljeća stvorio je moderno pelješko vinarstvo. Danas obitelj Miloš spada među predvodnike prirodnog vinarstva u Hrvatskoj, a vina nikad nisu bila elegantnija, dublja i trajnija.

Najbolja vina Stagnum (plavac mali), Stalagmit (maraština)

2. St.Hills, Zagruda, Pelješac

st-hills-terasa

U impresivnoj vinariji usred divljine Pelješca, Ernest Tolj uz pomoć Michela Rollanda proizvodi veoma dobra do fenomenalna vina internacionalnog stila.

Najbolja vina Dingač, Rose St.Heels

3. Bura-Mrgudić, Potomje, Pelješac

Dingači i Postupi Nika Bure i Mare Mrgudić spadaju među svega nekoliko zaista kultnih hrvatskih vina. Pojedine berbe dingača Bura, poput 2005. godine, obilježila su prerastanje hrvatskih vina iz regionalne u svjetsku klasu.

Najbolja vina Dingač Bura, Postup Mare, Plavac mali sivi Bura

4. Križ, Prizdrina, Pelješac

dulum-zemlje-kriz
Screenshot/Dulum zemlje

Denis Bogoević Marušić u malom mjestu na Pelješcu proizvodi beskompromisna i katkad briljantna prirodna vina. Plavce bi trebalo dulje odležavati. Grk je uglavnom senzacionalan.

Najbolja vina Križ Grk, Križ Plavac

5. Kiridžija, Potomje, Pelješac

Vina Vedrana Kiridžije mogu uspješno dozrijevati dulje od dvadeset godina. Berbe iz devedesetih i danas su u vrlo dobroj formi; Dingač iz 1996. spada među najimpresivnija crna vina ikad proizvedena u Hrvatskoj.

Najbolje vino Dingač

6. Madirazza, Potomje, Pelješac

Tonči i Ante Madirazza na Pelješcu su stvorili prvu pravu negocijantsku kuću u Hrvatskoj, s vinima koja mogu trajati vrlo dugo. Ne samo crna nego i bijela, što nije tipično za južnohrvatsku vinsku proizvodnju.

Najbolja vina Dingač Grande Madirazza, Dingač Nobile, Grk Herakles

7. Grgić, Trstenik, Pelješac

Mike Grgić svojom je hrvatskom vinarijom prije četvrt stoljeća uveo nove standarde u proizvodnju vina u Dalmaciji, osobito kad je riječ o pošipu. Vina i danas znaju biti prilično dobra.

Najbolje vino Plavac

8. Karaman, Pridvorje, Konavle

karaman-malvasija

Obitelj Karaman obnovila je proizvodnju dubrovačke malvasije, plemenite sorte koja daje istodobno vrlo svježa i veoma bogata vina. Slatka Karamanova malvasija jedno je od najboljih hrvatskih desertnih vina svih vremena.

Najbolja vina Prošek (slatka malvasia), Dubrovačka malvasia

9. Crvik, Komaji, Konavle

Obitelj Crvik proizvodi popularnu malvasiju Tezoro i maceriranu malvaziju Blasius, no njihovo vjerojatno najuspješnije vino jest crni cuvee Vilin ples, koji je ove godine osvojio zlato na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama.

Najbolja vina Vilin ples (cabernet sauvignon, merlot, plavac), Blasius (dubrovačka malvasia)

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.