Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Žanrovska klasifikacija boljih istarskih restorana za ljeto 2021. godine

agli-amici

Istarska restoranska scena uvjerljivo je najzanimljivija i najraznolikijana Jadranu. I ovoga ljeta ide joj izvanredno. Lokalni restorani jedan su od razloga zbog kojih Istra doživljava upravo senzacionalnu turističku sezonu. Stoga smo odlučili izraditi žanrovsku klasifikaciju boljih istarskih restorana, ali isključivo za ljeto, jer neke neke konobe u unutrašnjosti Istre zbog specifičnog gastronomskog usmjerenjamnogo bolje funkcioniraju zimi. Svi restorani u ovoj klasifikaciji navedeni su po abecednom redu.

Fine dining

Uz Zagreb, Istra ima najviše fine dining restorana u Hrvatskoj. Mislimo da je samo pitanje vremena kad će u Istru doći još barem jedna Michelinova zvjezdica

1. Agli Amici, Rovinj

Agli Amici na čelu s velikim chefom Emanueleom Scarellom i njegovom sestrom Michaelom donio je Rovinju i Hrvatskoj nove, najviše profesionalne standarde kao i širu međunarodnu prepoznatljivost. Podsjetimo, originalni Agli Amici u Udinama već godinama ima dvije Michelinove zvjezdice.

2. Cap Aureo, Grand Park, Rovinj

cap-aureo

Modernistička visoka kuhinja Jeffreya Velle s puno lokalnog mikrosezonskog povrća, spada među najuzbudljivije pojave u hrvatskoj gastronomiji.

3. Luciano, San Canzian, Buje

U povratku za restoranske štednjake, Dino Galvagno odlučio je kamuflirati visoku kuhinju u formate tipične za konobe. Rezultati su fenomenalni.

luciano

4. Marina, Novigrad

marina-gasi
Marina Gaši

Marina Gaši bavi se kreativnom ribljom kuhinjom i zadnjih godina postiže izvanredno originalne i intenzivne okuse i teksture.

5. Monte, Rovinj

monte-margarita

Monte je klasični fine dining restoran s luksuznim ambijentom, jako dobrim servisom i postojano visokom razinom kuhanja. Podsjetimo, Monte je prvi hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom. 

6. Pergola, Zambratija

pergola-skampi

Chef Fabricio Vežnaver jedan je od najmaštovitijih i najsenzibilnijih hrvatskih kuhara. Pergola, kao i Marina, u zadnjih se par godina spominje u raspravama o novim Michelinovim zvjezdicama za Istru.

7. San Rocco, Brtonigla

san-rocco

San Rocco baš kao i Monte zadovoljava sve kriterije suvremenog fine dininga: vrhunski servis, dojmljiv ambijent, odlične sastojke i visoko elaborirano kuhanje. 

Internacionalni restorani 

1. Tekka, Rovinj

tekka-lone-8

Tekka je jedini vrhunski restoran međunarodne kuhinje u Istri. Rovinjska je Tekka jednako dobra kao i zagrebačka, što je najveći mogući kompliment.

Riblji restorani 

1. Batelina, Banjole

batelina-raznjici-morskipas2 (1)

Batelinino gastronomsko naslijeđe gotovo je neizmjerno, a sasvim je sigurno da Batelina i dalje radi sa svježom ribom, rakovima i školjkama.

2. Čok, Novigrad

cok-novigrad

Čok je konstantno jedan do najboljih ribljih restorana u Hrvatskoj. U Čok dolazimo najmanje deset godina, i uvijek smo uživali.

3. Giannino, Rovinj

giannino

Giannino je, zasluženo, velika institucija rovinjske i istarske restoranske scene. Prije skoro četrdeset godina, dok rovinjska gastronomija uopće nije postojala, Giannino je posluživao žive jastoge i rakovice.

4. Sv. Nikola, Poreč

nikola4

Sv. Nikola dobar je restoran s puno svježe ribe i rakova.

5. Toni, Savudrija

Toni je jednostavan restoran, s puno osjećaja za pripremu svježe oborite ribe.

6. Viking, Limski kanal

viking-matosevic-riba

Viking zna biti izvrstan. Redovito nude neke od najspektakularnijih bijelih riba i velikih rakova u cijeloj Istri. Velik izbor živih školjki se podrazumijeva budući da je Viking smješten uz uzgajalište školjki,

Gastronomski bistroi 

1. Badi, Umag

badi-1

Restoran obitelji Badurina kombinira modernistički pristup vrhunskim sastojcima s klasičnim receptima iz starijeg razdoblja najboljeg umaškog restorana. Vinska lista je izvrsna.

2. Blu, Rovinj

blu-rovinj-8

Blu, predvođen kompetentnim mladim chefovima, najbolji je u svojoj dvadesetgodišnjoj povijesti. Pojedina jela od povrća i škampa koja smo probali ovog ljeta, približavaju s ozbiljnoj gastronomiji. Servis je prilično profesionalan.

3. Rio, Rovinj

Rio je šarmantni mali bistro na rovinjskoj rivi, s pouzdanom, svježom hranom, vibrantnim ambijentom i službenom najboljim konobarom u Hrvatskoj.

4. Spinnaker, Poreč

spinnaker-ergovic

Spinnaker je već godinama najbolji porečki restoran. Meni se ne temelji na luksuznim sastojcima ni na progresivnom stilskom rukopisu, nego na iznimno kompetentnom, čistom, preciznom kuhanju koje izaziva puno zadovoljstva.

5. Vodnjanka, Pula

vodnjanka-g

Vodnjanka, s menijima koji se dnevno mijenjaju, jako dobrim sezonskim sastojcima, finim osjećajem za izvlačenje okusa i solidnim izborom vina zapravo je daleko najbolji pulski restoran.

Kreativne konobe

1. Alla Beccaccia, Valbandon

beccaccia

Alla Beccaccia spada među najpopularnije i najuglednije konobe u Istri. Njen je renome apsolutno opravdan. Daskice, pasta i steakovi znaju biti izvrsni.

2. 2. Peron, Cerovlje

2-peron

2.Peron, smješten na željezničkoj pruzi, ima vrlo dobre steakove, pažljivo pripremljena jela od tjestenine, fine kolače i vrlo sezonski odnos prema pojedinim važnim sastojcima. Lani smo ondje probali prve bijele tartufe.

3. Fakin, Motovun

konoba-fakin-teran-biftek

Konoba velikog vinara Marka Fakina može se pohvaliti fantastičnim ambijentom s genijalnim pogledima na zelenu Istru, ali i stručno sastavljenim menijem iza kojeg je lani kao konzultant stajao renomirani chef Zdravko Tomšić. Vinska lista sadrži i par briljantnih šampanjaca.

4. Kantinon, Rovinj

kantinon2

Kantinon isporučuje jako velike porcije konvencionalnih, ali i inovativnih jela po vrlo fer cijenama. Ljetos su nam se osobito svidjeli njoki od patlidžana u umaku od pečenih rajčica, s Latusovim sirom Veli Jože.

5. Morgan, Bracanija

morgan-terasa

Morgan je možda najbolji restoran u cijeloj Istri, koji uopće ne drži ribu, rakove i školjke. Sastojci su uvijek odlični, kuhanje uglavnom dobro a nekad i više od toga, vinska lista više nego zanimljiva, servis profesionalan, a terasa veličanstvena.

6. Vela Vrata, Beram

vela-vrata

Vela Vrata pošteni su steakhouse s čarobnom terasom iznad šume, velikim tartufima i jako puno lojalne publike

Street food i pizzerije 

1.Chilli Fusion Street Food, Poreč

chili-fusion-satay

Ovaj mali bar sa standardnom ponudom panazijskog fusiona utemeljio je Vid Nikolić. I poslije Nikolićeva odlaska Chilli Fusion radi vrlo dobro.

2. Fish House, Rovinj

fish-house-rovinj

Fish House je novi riblji street food lokal otvoren ovog ljeta . Zanimljivo je da je chef neko vrijem radio u Noelu. Riblji hot dog jedan je od popularnijih specijaliteta u Fish Houseu

3. Pentola, Poreč

pentola

Pentola je odlično uređen restoran na plaži, s pizzama, pastama, salatama, burgerima, ali i većim komadima mesa. Izbor piva vjerojatno je najširi u Poreču.

4. Rumore, Labin

pizza-rumore

Rumore peče jednu od najboljih napoletana u Hrvatskoj. Pizza u Rumoreu može se uspoređivati s vrhunskim pizzama bilo gdje u Hrvatskoj.

5. Tunaholic, Poreč

tunaholic-pult

Tunaholic je zabavan mikro bar u centru Poreča s vrlo ukusnim jelima od tune, morskog psa i srdela. Burger od tune lani nam je bio izvrstan.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.