Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Martićeva ulica i ovog se ljeta pokazala jednom od najzabavnijih u Zagrebu

Četvrtak navečer, par dana prije Velike Gospe. Centar Zagreba gotovo je prazan, ne računajući potez Teslina  – Cvjetni trg, gdje uvijek ima ljudi, premda još ne rade ni Carpaccio, ni Theatrium ni Orijent Express.

I u Tkalčićevoj ima nešto ljudi, ali Tkalčićeva  je konfekcijski dosadna. Stara Vlaška , kao i Vlaška kolovoški  su prazne, ali kad iza  Iblerova trga skrenete u Martićevu i prošetate stotinjak metara istočno  prema parku, doći ćete do jednog od najzabavnijih i najživotnijijh dijelova Zagreba, kojem vruće visoko  ljeto nije oduzelo vibrantnost.

Park je osvjetljen kao da je Božić. Svi vanjski stolovi  pizzerije Park bili su zauzeti, kao i svi stolovi  kafića Program. I sve klupe u malom, dražesnom  parku, koji podsjeća na kvartovska okupljališta  u Barceloni, bile su pune dobro raspoloženih ljudi, njihove djece i njihovih pasa.

Martićeva je već dugo jedinstveni zagrebački fenomen.

U ovoj ulici , koja funkcionira kao mikropredgrađe strogog centra grada , okupili su se solidna pizzeria s prevelikim pizzama i odličnim točenim pivom( i sjajnim konobarima), važna kulturna institucija Booksa, par dobrih kafića, od Verdea , preko Programa i Mr. Fogga, do Moja i Al Fresca, pa još izvrstan antikvarijat s puno potpisanih vrijednih knjiga, pa naposljetku jedna od  najboljih  hrvatskih vinoteka( Vivat), pekarnica( Korica) mesnica ( Meat the KingI i dizajnerskih butika( Garderoba).

i sve to u par sto metara.

Ne smijemo preskočiti ni popularnu susjedsku gostionicu Zlatnu školjku, koja je ovaj  kolovoz  jedina u Martićevoj, odlučila provesti na godišnjem odnoru, a šteta bi bilo ne podsjetiti da se do potresa u Martićevoj nalazila pršutana  Prtenjača, daleko najbolja pršutoreznica u Zagrebu unatrag mnogo godina.

Martićeva nije tipičan primjer usojeha kvartovskih  koncepta gradskog života.

Publika koja čini Martićevu živom , ugodnom i zabavnim čak i u prvoj polovici kolovoza nije isključivo kvartovska.  Riječ  je o  mješavini  ljudi koji ondje žive i gostiju iz raznih drugih dijelova grada, koji su Martićevu prepoznali  kao privlačno i opušteno mjesto za provođenje večeri  ali j i jutara; u petak oko pola dvanaest svi stolovi  oko parka, usprkos  temperaturi  višoj od 30 stupnjeva , opet su bili zauzeti.

Martićeva je , zapravo , postala skoro uzoran model uličnog života blizu centra Zagreba.

S desetak  jednako  sadržajnih i opuštenih mikrolokacija, Zagreb bi sličio  na ozbiljan europski grad.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.