Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

UN će na summitu u rujnu najaviti radikalne promjene u proizvodnji i trošenju hrane

organska-poljoprivreda

Ujedinjeni narodi za rujan su sazvali UN Food Systems Summit, skup na najvišoj razini na kojem bi trebalo početi desetljeće temeljitih promjena u prehrambenom sustavu. Pripremni pred-summit je upravo počeo u Rimu.

Cilj summita je novi pristup proizvodnji hrane pretvoriti u prioritetno političko pitanje. Prema autorima agende, održiva proizvodnja više ne smije biti samo tržišno pitanje, odgovornost proizvođača ili tema pojedinih institucionalnih programa. Mora postati politika, pretočiti se u zakone i razmatrati globalno. Sistem koji sada imamo, a to se pokazalo u pandemiji, ubrzano puca. Glavne teme summita su prilagodba klimatskim promjenama, pristup hrani sve brojnijeg stanovništva Zemlje i smanjenje otpada.

“Zdravstvena kriza stvorila je prehrambenu krizu,” rekao je talijanski premijer Mario Draghi na otvorenju pred-summita u Rimu, “Kao i s cjepivom, moramo djelovati odlučno i povećat pristup dovoljnoj količini hrane. Ovo je prilika da na globalnoj razini promijenimo način razmišljanja o proizvodnji i konzumaciji hrane.” U Rimu se oglasio i Papa. Glavnom tajniku UN-a Antoniu Guterresu u pismu je poručio da je glad u svijetu koji baca hranu “skandal koji se mora okončati” i “zločin koji krši osnovna ljudska prava.” Papa je pozvao na “novi mentalitet i holistički pristup prehrambenom sustavu koji će štititi Zemlju i dostojanstvo čovjeka, osigurati dovoljno hrane i podržavati dostojne uvjete rada, nahraniti svijet danas bez ugrožavanja budućnosti.”

U pripremama za summit UN-a održat će se niz rasprava, seminara i inicijativa. Početak procesa u Rimu dočekali su žestoki prosvjedi predtavnika organizacija civilnog društva, predstavnika starosjedilačkih organizacija i razih dijelova svijeta i Slow Food pokreta, koji žele mobilizirati javnosti protiv UN-ova koncepta prehrambenog sustava. Oni tvrde da je summit proizišao iz UN-ova partnerstva sa Svjetskim ekonomskim forumom koji okuplja tisuću najmoćnijih svjetskih korporacija, pa smatraju da je summit pod dominantnim utjecajem korporativnih interesa.

“Cilj stvaranja održivog sistema proizvodnje i prehrane može se postići samo preko milijuna ljudi koji rade u lokalnim ekonomijama i nose ovu ambicioznu i vrijednu transformaciju. Zbog toga mislim da je Narodna protu mobilizacija za promjenu korporativnih sistema prehrane hrabar i koristan izbor,” rekao je predsjednik Slow Food pokreta Carlo Petrini, “To ne isključuje dijalog, naprotiv, potiče ga, ali dijalog mora uključiti sve a ne samo nekolicinu privilegiranih u financijsko-ekonomskom sustavu koji je odgovoran za ovu katastrofu.” 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.