Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mario Batali i Joe Bastianich platit će 600 tisuća dolara odštete žrtvama Batalijevog seksualnog uznemiravanja

bastianich-batali

Američki chef Mario Batali i njegov bivši poslovni partner Joe Bastianich odlukom njujorškog državnog odvjetnišva moraju platiti 600 tisuća dolara odštete žrtvama Batalijeva seksualnog uznemiravanja i rodne diskriminacije u restoranskoj grupi Joea Bastianicha, piše Forbes.  

Njujorška policija je u svibnju 2018. pokrenula kriminalističku istragu protiv Marija Batalija, nakon što je televizija CBS objavila iskaz anonimne zaposlenice čuvenog njujorškog restorana Babbo, tada u vlasništvu Batalijevom i Bastianichevom vlasništvu. Žena je tvrdila ju je Batali seksualno napao 2005. godine poslije partyja u restoranu Spotted Pig, gdje je bio investitor. 

Njen iskaz potvrdilo je nekoliko drugih bivših zaposlenica. Jedna od svjedokinja, kuharica koja je Batalija upoznala u New Orleansu kad je imala 20 godina, izjavila je kako ju je chef, već vidno pijan na partyju na kojemu su se sreli, nakon nekoliko minuta razgovora pozvao da radi za njega i ponudio dvostruko veću plaću od one koju je tada dobivala. Netko ga je tada gurnuo i on je polio kuharicu vinom, a onda je počeo čistiti hvatajući je za grudi. “Samo se bacio na mene, bila sam šokirana. Zapanjena, samo sam napravila korak unatrag i otišla potpuno zgađena.”  Ta je kuharica jedna od četiri žene koje su Batalija optužile za neprimjereno dodirivanje, obrazac ponašanja po kojemu je, kažu, bio poznat više od dvadeset godina.

Tri svjedokinje radile su za Batalija. Jedna je tvrdila da joj se dvije godine neprekidno prikradao iza leđa, a onda je nasilno hvatao u naručje i trljao se uz nju, druga kaže da ju je na partyju pred gostima uporno pokušavao uhvatiti za grudi. Batali se navodno ponašao toliko problematično da ga je uprava kompanije Batali & Bastianich Hospitality Group nekoliko puta kaznila, ali drugih sankcija nije bilo. 

Mario Batali i Joe Bastianich, sin glasovite istarske kuharice Lidije Bastianich, u protekla su dva desetljeća izgradili malo ugostiteljsko carstvo s 24 restorana u Sjedinjenim Državama, i s vlasničkim udjelom u globalnom lancu supermarketa Eataly. 

Portal Eater prve optużbe protiv Batalija objavio je još u prosincu 2017. Kad su se optužbe počele gomilati Batali je bio prisiljen napustiti Bastianich Hospitality Group. Bastianichi su tvrdili da nisu znali za istragu protiv Batalija, i da su duboko uznemireni otkrićima. Vansudska nagodba sa žrtvama trebala bi označiti kraj cijelog skandala. Osim što moraju isplatiti odštetu, u Bastianchevim restoranima morat će uvesti posebnu obuku protiv seksualnog uznemiravanja za upravu i zaposlenike, i iduće tri godine dva puta godišnje tužiteljstvu podnositi izvještaje o stanju u firmi. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.