Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Talijanski ugostitelji tuže kinesku vladu zbog širenja covida. Traže odštetu

italija-ugostitelji-bar-cafe

Iako još nema nikakvih službenih izvještaja o okolnostima koje su dovele do pandemije covida (o tome hoće li ih uopće biti odlučit će, nažalost, politika) grupa talijanskih ugostitelja okupljena u Pokret ugostiteljskih firmi (MIO) najavila je tužbu protiv kineske vlade. Točnije, protiv kineskog Ministarstva zdravstva. Prvo ročište zakazano je za prosinac u Viterbu. 

“Naše nacionalno trgovačko udruženje, koje predstavlja talijanski HoReCa sektor, pokrenulo je pravnu akciju na sudu u Viterbu protiv ministra zdravlja Narodne Republike Kine, u vezi sa širenjem pandemije covida -19, kašnjenju u prijavljivanju hitnih slučajeva i u aktiviranju mjera prevencije i kontrole”, navodi se u priopćenju Pokreta. Talijanski ugostitelji od Kine traže odštetu za gubitke koje procjenjuju na oko 200 milijuna eura. Od suda u Viterbu tražit će “odgovornost kineskog Ministarstva zdravstva jer između studenog i prosinca 2019. nije obavijestilo Svjetsku zdravstvenu organizaciju o širenju virusa i njegovim smrtni, posljedicama, kao što nije provelo ni propisne protuepidemijske mjere na kineskim aerodromima”.  

Ti teški propusti, piše u zaključku, tužbe, spriječilis u talijansku državu da na vrijeme reagira protupandemijskim mjerama koji bi sigurno smanjile štetu i posljedice širenja covida-19. Podsjetimo, na početku pandemije, kada je već bilo jasno da se iz Kine tijekom kineske nove godine po svijetu proširio nepoznati virus, golema većina talijanskih gradova i pokrajina odbila je zabraniti ulaz putnicima iz Kine, smatrajući takav potez rasističkim. Prvih mjeseci, kada se već počelo pričati da bi ljudi trebali izbjegavati gužve i kad se vidjelo da je u Wuhanu uveden potpuni lockdown, poznati Talijani, a ponajviše ugostitelji, javno su pozivali građane da ne dospuste da im “oduzmu talijanski način života” i pozivali su druženja, besplatne aperitive i izlaske. 

Kada je guverner regije Veneto Luca Zaia, primjerice, među prvima ipak odlučio uvesti restrikcije, to se pripisalo njegovoj ideologiji (Zaia je istaknuti član Lege Nord) i rasizmu. 

Italija je jedna od zemalja koje su pretrpjele najveću katastrofu u pandemiji, vlasti su griješile, kao kada su dopustile da pola sjevera uoči prvog lockdowna zbriše na jug i proširi pandemiju na cijelu čizmu, imala je duge i tvrde lockdowne, više od 4 milijuna zaraženih i 127,775 mrtvih. 

Kao i u Hrvatskoj i većini europskih zemalja, pandemija su prilično politizirali i mjere se nisu mogle uvijek dosljedno provoditi. Gledajući lokalno, pripisivati svu štetu Kini možda nije opravdano. Ali Italija u pandemiji nije radila ni više ni manje grešaka od ostalih zemalja, a inicijativa talijanskih ugostitelja važna je kao doprinos globalnim pokušajima da se utvrde činjenice i odgovornost, i izvuku prave lekcije iz pandemije koja je svijet unazadila za ozbiljan broj godina.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.