Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

S enologom Slavenom Jeličićem probali smo niz mladih Galićevih vina. Sauvignon iz 2020. vrišti zelenim ali zrelim tonovma

galic-2020-tasting-g

“Ovo je možda najbolji sauvignon koji smo dosad napravili,” rekao nam je u četvrtak popodne ugledni dalmatinski enolog Slaven Jeličić, koji već dugo godina organizira i vodi proizvodnju grožđa i vina za kuću Galić iz Kutjeva.

“Mislim da se puno toga poklopilo. Prvo, 2020. je bila odlična berba. Drugo, naši vingoradi sauvignona ulaze u petnaestu godinu, što znači da loze sada daju zaista vrhunsko grožđe. Treće, brali smo možda stupanj ili dva zrelije grožđe nego inače. Nismo izgubili na svježini, a dobili smo na zrelosti i tijelu. I četvrto, cijela berba odrađena je u samo tri dana, a vino je fermentiralo s našim a ne industrijskim kvascima,” objašnjavao je gospodin Jeličić. Rezultat je zaista prilično impresivan. 

galic-tasting

Galićev Sauvignon prvi smo put recenzirali prije šest godina. Svidjeli su nam se elegancija, vibrantnost i jake arome pokošene trave bazirane na tijolima.

Najnoviji Galićev Sauvignon mnogo je kompleksnije vino; uz naglašeno zelene aromatske elemente ono sadrži i dosta bazge, dok okus završava gotovo čistom, lako prepoznatljivom marakujom. Tijelo je punije nego u prethodnim godinama, a onaj eluzivni osjećaj dobrog sauvignona, koji vam vibrira na nepcu, zaista je privlačan.

Zadnjih smo godina bili dosta uvjereni kako se najbolji sauvignoni proizvode ili u Bregovitoj Hrvatskoj, Korak (Bolfan, Koščak) ili u Istri (Matošević, Radovan). Međutim, ovaj kristalno čisti Jeličićev sauvignon vratio je Kutjevo u vrh hrvatske scene jednog od najtraženijih restoranskih bijelih vina.

galic-grasevina-2020

Prije Sauvignona iz 2020. godine probali smo Graševinu iz iste berbe, koja se također razlikuje od donedavno dominantnog hrskavog stila Galićevih mladih vina. U prethodne dvije berbe Slaven Jeličić počeo je bildati Galićevu Graševinu manjim postocima maceriranih vina.

Nova Galićeva Graševina sadrži čak trideset posto maceriranog vina, a grožđe se bralo na višim razinama zrelosti nego u prethodnim berbama. Stoga je nova Galićeva graševina puna aroma i okusa krušaka i žutog ljetnog voća, s bitno manje zelenih elemenata nego prije tri ili četiri godine.

Tijelo je također punije, no svježina kao Jeličićev trademark nije izostala: Galićeva Graševina iz 2020. godine atraktivna je kombinacija svježine i klasične punoće velikih kutjevačkih graševina.

galic-rose-2020

Naposljetku, među mladim smo vinima na trosatnom kušanju u Kutjevu probali i novi Rose, koji je trenutno najtraženije Galićevo vino, kao što to i treba biti usred ljeta. Slaven Jeličić jedan je od prvih hrvatskih enologa koji je počeo proizvoditi potpuno suhi rose blijede, elegantne boje.

Novi Galićev Rose prepun je šumskih jagoda, brusnica i malina, s opakom kiselinom, koje ga čini svježim poput pjenušca. Riječ je, definitivno, o jednom od najmodernijih hrvatskih rosea. Kasnije smo još probali selekciju dalmatinskih Galićevih vina, među kojima definitivno iskače mladi Babić Fjaka, kao i jedan 45 mjeseci odležani pjenušac, o čemu ćemo izvijestiti u idućih nekoliko dana.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.