Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

‘Bože, ja sam u kitovim ustima!’ Kit progutao američkog lovca na jastoge, pa ga ispljunuo

ribar-kit

Michael Packard lovio je jastoge kraj obale američkog Cape Coda. Nedaleko od plaže Race Point, na leđa je stavio boce s kisikom, skočio s broda i zaronio da provjeri vrše. Tada je osjetio neobičan pokret i više ništa nije vidio. “Osjetio sam njegovu golemu grbu i sve mi se zacrnilo,” rekao je novinarima lokalne radio postaje u Massachusettsu.

Packard je prvo pomislio da ga je napala velika bijela psina, kojih kraj Race Pointa ima ali dosta. Ali nije osjetio zube. Tada je shvatio što se dogodilo: “Bože, pa ja sam u kitovim ustima, pokušava me progutati. Mislio sam to je to, gotov sam, nema mi spasa. Sve se događalo jako brzo, jedino što sam znao jest da moram izići kako god znam,” pričao je Packard. Ribar pretpostavlja da ga je progutao mladi kit koji se hranio. 

Dopola progutan, okružen usima, Packard je pokušavao mirno disati da ne potroši kisik. “Bilo mi je jasno da ne mogu ništa tolikoj zvijeri, ili će me progutati ili će me ispljunuti. Mislio sam evo me, dišem. Disat ću u ovom kitu dok ne potrošim kisik. Ludo.” Kit je, međutim, naglo izronio. “Pojurio je prema površini i doslovno eksplodirao, odrazio se u visinu i p0čeo silovito mahati glavom. Izbacio me u zrak i pao sam u vodu. Kit je otplivao, a ja sam ostao plutati, slobodn. Nisamo mogao vjerovati,” priča Packard. 

Svjedok ovog nevjerojatnog događaja koji kao da je iziđao iz Knjige o Joni i Pinnocchia, bio je kapetan broda Joe Francis koji je pratio Packarda nakon što je zaronio. Da se nešto neobično dogodilo shvatio je kad je vidio ribara da leti u zrak. “Izletio je s nogama prema gore, s perajama, i pao u vodu. Skočio sam s broda, otišao po njega, skinuo mu boce s leđa. Izvukao sam ga na palubu i smirio ga. Rekao mi je Joe, bio sam u kitovim ustima. Ne mogu vjerovati. Bio sam u kitovim ustima, Joe!”

Francis je odvezao jePackarda u bolnicu, odakle su ga pustili istoga dana. “Ima jebene sreće što je živ,” zaključio je Francis. Stručnjaci, pak, kažu da je u svemu najgore moralo biti kitu.

Kitovi, objašnjavaju, slabo vide objekte koji se nalaze ispred njih. Ako je Packard bio bliže dnu mora a kit je pokušavao progutati jegulje kojima se hrani u tom području, mogao ga je lako progutati. Kitovi hraneći se gutaju goleme količine vode, koju izbacuju kroz usi i zatim gutaju ribu koja im ostane u ustima. Budući da njegov jednjak ne prolazi ništa veće od dinje, a u ustima je imao cijelog ribara, kit nije mogao izbaciti vodu i vjerojatno se prestrašio.

Stručnjaci se slažu da je gotovo sigurno riječ o mladom kitu. Mladi kitovi bez dovoljno iskustva u hranjenju mogu pogriješiti i ugroziti si život. Kitov refleksni skok na površinu i činjenica da je ispljunuo ribara znak su da je ovaj kit zaista mogao završiti loše, kao i Packard. “Zadnje što kit želi u ustima je nešto toliko veliko da bi ga moglo ugušiti,” kažu oceanografi. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.