Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PRIMJER DRVENIKA Biste li se kupali na plaži udaljenoj pedesetak metara od trajektne luke?

drvenik

Drvenik je malo mjesto na makarskoj rivijeri sa samo 493 stanovnika. Drvenik ima veoma lijepu šljunčanu plažu koja bi djelovala neodoljivo idilično kad Drvenik ne bi bio i trajektna luka. Naime, za Drvenik redovito plovi trajekt iz hvarskog Sućuraja. Plovidba traje samo 25 minuta, što je zapravo najbrža veza između Hvara i kopna. Drveniku su, dakle, potrebni i i trajekt i plaža.

No, kako je trajektna luka u neposrednoj blizini plaže i kako trajekt manevrira uz samu plažu, plaža je zapravo neupotrebljiva za kupanje, osim ako niste potpuni mazohist.

E sad, sve ovo ne bi bilo osobito važno jer je Drvenik zaista mali i turistički irelevantan, da ne upozorava na glavni problem dalmatinske obale između Splita i Ploča, o kojem smo često pisali. Radi se o katastrofalnom stanju urbanizacije i infrastrukture.

Preizgrađenost, brutalna apartmanizacija, arhitektonski ispadi, devastacija prirode, česta zagađenja baš kao i izgradnja trajektnog pristaništa uz plažu (ili plaže uz pristanište) strateške su crne točke dalmatinskog turizma, koje se ne daju ispraviti investicijama u promociju, glamping ili hotele s pet zvjezdica.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.