Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ledov Quattro Romance jedan je od najgorih sladoleda na hrvatskom tržištu. Niska cijena ne opravdava tu grozotu

quattro-romance

Ledove sladolede prilično cijenimo. Niskokalorični High Life najbolji je  proizvod u svojoj kategoriji u hrvatskim supermarketima. Kingovi su preslatki ali nisu loši. Neki su Ledovi sladoledi, poput Snjeguljice , doslovno vječni, za što valjda postoji  dobar razlog. No, Quattro sladoledi su proizvod čega bi se respektabilna indsutrija poput Leda mogla stidjeti da na njemu ne zarađuje mnogo novca. Danas smo u supermarketu preko puta kuće kupili Quattro Romance. Koji se sastoji od okusa šumskih jagoda, tamne čokolade, kupina i panna cotte.

Šumske se jagode, naravno, uopće ne prepoznaju; ne prepoznaju se zapravo nikakve jagode. Tamna čokolada ima okus tamne čokolade otprilike koliko i Milkina mliječna čokolada, možda tek s nekom sasvim laganom gorkom crtom. Okus i miris kupina s druge su strane jako intenzivni, ali radi se o mirisu i okusu jeftinih voćnih praškova. Takve arome mogu biti podesne za žvakaće gume, no sasvim su neprihvatljive u imalo ozbiljnijem sladoledu.

Tekstura Quattra Romance još je gora od njegovih okusa i mirisa. Quattro Romance je prvi Ledov soft ice sladoled, dakle sladoled mekše teksture. U stvarnosti, to izgleda ovako. Quattro smo kupili u supermarketu preko puta kuće. Nismo stajali u redu pred blagajnom, donijeli smo ga doma za najviše pet minuta, a danas u Zagrebu nije vruće, naprotiv, pa siroti Quattro nije bio izložen nikakvom temperaturnom šoku. Međutim, kad smo došli doma naš se Romance pretvorio u juhu. S drugim Ledovim sladoledima nikad nam se nije dogodilo ništa slično.

E sad, ni ta juha puna antipatičnih sintetičkih mirisa nije podsjećala na rastopljeni sladoled, nego na ledene kreme ili šlag pjene. Ledene kreme i šlag pjene su prašci koji su sredinom sedamdesetih godina postali jako popularni u jugoslavenskim i hrvatskim kućanstvima. Istresete prašak s jakim sintetičkim aromama i umjetnom bojom u posudu, dodate mlijeko ili u još gorem slučaju hladnu vodu, izmiksate  i stavite u hladnjak da se stisne. Čim izvadite iz hladnjaka, sve se ponovo pretvori u nešto želatinozno, polukremasto i polujušno. Tako, otprilike, izgleda Quattro Romance, koji je, ne treba posebno naglašavati, žestoko presladak.

Zašto je Quattro tako grozan? Zato što se od njegovih sastojaka ne može napraviti ništa bitno bolje. Glavni sastojak Quattro sladoleda je naime voda. Tu su još šećer, kokosovo ulje , biljno ulje, emulgatori, razne imitacije okusa, nešto mlijeka u prahu, malo kakao maslaca, a u pojedinim varijantama nešto autentičnih okusa kao u slučaju lješnjaka, gdje pasta od lješnjaka sudjeluje s ukupno 7 posto. Tu su još i razni stabilizatori, poput gume iz sjemena rogača.

No, bazično govoreći, Quattro se sastoji od vode, masnoća, šećera, umjetnih aroma i umjetnih boja.  Zanimljivo je da kutija Quattra sadrži 900 ml sladoleda koji je, međutim, težak samo 484 grama. Ostalo je vjerojatno zrak.

Ledo se prije tri godine hvalio da je Quattro najjači sladoledni brend u Hrvatskoj i Adria regiji. Ako je to točno, Quattro svoju popularnost može zahvaliti ekscentrično niskim cijenama. Pakovanje od 900 ml košta 26 kuna u redovnoj prodaji i 18 kuna na akciji, Dakle, kutija Quattra na akciji košta samo pet kuna više od jednog  Kinga od maline, koji je točno sedam puta manji (King s malinama ima 130 ml).

Ovo dovoljno govori i o kvaliteti Quattra i o kupovnoj moći i/ili poznavanju sladoleda većine hrvatskih i regionalnih potrošača.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.