Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

General Ivan Čermak postao je vlasnik legendarnog restorana Šumski dvor

sumski-dvor-prazni-prostori-g

Umirovljeni general Ivan Čermak novi je vlasnik Šumskog dvora, jednog od kultnih i arhitektonski najvrednijih zagrebačkih restoranskih prostora. Čermak, koji je lani prodao lanac benzinskih tvrtki Crodux slovenskom Petrolu, preuzeo je vlasništvo nad Šumskim dvorom od Željka Keruma, nakon što su Kerumove tvrtke otišle u stečaj. U razgovoru za Jutarnji list Čermak je kazao kako Šumskom dvoru želi vratiti stari sjaj.

Šumski dvor na Cmroku svojedbno je bio jedan od najvažnijih zagrebačkih restorana. Vilu na Cmorku izgradio je 1933. godine ugledni zagrebački arhitekt Stanko Lovy za investitora Alfreda Hirschlera.

Radi se zgradi iznimne vrijednosti, o čijoj se revitalizaciji u zagrebačkim stručnim krugovima već dugo ozbiljno raspravlja. Poslije Drugoga svjetskog rata Šumski dvor postao je restoran, koji je vrhunac popularnosti proživljavao krajem sedamdesetih i u prvoj polovici osamdesetih godina.

Hrana je bila konvencionalna, tipična za zagrebačke restorane-izletišta u sjevernom dijelu grada: veliki komadi pečenog, kuhanog i pohanog mesa i niz starinskih receptura koje su se donedavno učile u ugostiteljskoj školi u Frankopanskoj.

No, prelijepa zgrada i fantastična terasa davale su Šumskom dvoru osjećaj eksluzivnosti i ladanjski ugođaj; u usporedbi sa Šumskim dvorom svi su se drugi zagrebački restorani tog žanra, otvoreni na sličnim lokacijama, doimali rustikalno i masovno.

Šumski dvor počeo je propadati početkom devedesetih. Zatvorio se u sredinom devedesetih, a zadnji je zakupnik bio pzoanti Dinamov nogometaš Mladen Munjaković.

U zadnjih dvadesetak godina zgrada je dodatno devastirana. Jedan od većih zagrebačkih ugostiteljskih poduzetnika, koji je bio zaintersiran za kupnju Šumskog dvora, rekao nam je negdje sredinom 2000-tih da bi samo u obnovu zgrade trebalo uložiti nekoliko milijuna eura, “jer je ondje sve trulo, od temelja preko instalacija do krova”.

Šumski dvor 2009. godine kupio je Željko Kerum, kontroverzni splitski poduzetnik i političar koji, međutim, sa Šumskim dvorom nije napravio baš ništa (ovdje je zanimljivo spomenuti da je na vrhuncu moći Kerum pokušavao kupiti i Esplanadu).

Pošto je Kerum bankrotirao, Šumski dvor se lani našao na dražbi s početnom cijenom od 15,7 milijuna kuna.

General Čermak dosad se pokazao kao ozbiljan poslovni čovjek. Čerrmak ne bi ulazio u Šumski dvor da nema jasnu viziju što s njim treba napraviti, kao i čvrstu financijsku konstrukciju za obnovu Šumskog dvora. Stoga se valja nadati da će u razumnom roku Šumski dvor ponovno postati jedan od najprestižnijih zagrebačkih restorana.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.