Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŠTO PIJU SOMMELIERI Roko Bekavac otkriva svoje favorite i istarsko vino koje sjajno ide uz cigare

sommelieri-bekavac-g

U novoj rubrici Kulta Plave Kamenice vodeći hrvatski sommelieri preporučivat će vina, otkrivati osobne preferencije i s čitateljima dijeliti dojmove o vinima i profesionalni pogled na svakodnevni život s vinom. Ove nedjelje vina preporučuje Roko Bekavac, Certified Sommelier na Court of Master Sommeliers, nositelji diplome Hrvatskog Sommelier Kluba i član tasting panela Cigar Journal Magazina

Što sommelieri piju ? Svakako teško  pitanje u ova teška vremena koja će,  nadam se, uskoro biti iza nas. Sommelier  uvijek istražuje nove stvari, manje poznate mu regije, povijest, hranu,vino i sve vezano uz predivnu gastronomsku priču. 

Nisam pivopija ali volim popiti dobar craft. Uz pizzu ili burger uvijek ću naručiti classic match Coca Colu, prije nego vino. Istražujem kavu i čaj, uz cigaru volim dobru žesticu, mojito i tawny port, a sad sam više u fazi crvenih vina. 

Ono što pijem ovisi o dobu dana, hrani i trenutku, a vino skoro nikad ne pijem sam.  Kao i svi kolege obožavam Bordeaux, Burgundiju, Piemonte, Toscanu…ali prva i jedina moja ljubav je Champagne. Riesling kao sortu može svaki dan! Novi svijet ne pijem koliko bi trebao.

Haut Brion 1989. i Biondi Santi Riserva 1986. najimpresivnija su vina koja sam  kušao u posljednih 6 mjeseci. Opasno sam se navukao na Bierzo, Etna Rosso, Beaujolais Cru…No pustimo na trenutak velike i one manje  poznate svjetske regije i njihova kultna  vina. Hrvatske regije, vinari i njihova vina nikad nisu bila dobra i svjetski priznata kao danas. E, pa da vidimo sto se trenutno hladi u  mom Burgundy Vinothek.

Obožavam terroir Graševine! Mineralna i slasna Antunović Graševina 2019, Perak Graševina Mitrovac 2018.  veliko vino za food pairing, Krauthaker  Nebbiolo 2017. je na mojoj top 5 listi hrvatskih crvenih vina, a predivni i zreli Enjigi Pinot Crni 2009. slijedeći tjedan ćemo točiti uz patku. Štampar Urban White je pjenušavo iznenađenje, a Dvanajščak Kozol Pušipel 2017. je senzacionalan. Bolfan Rizling  Primus 2015. je uvijek na polici, a Kota 267 Chardonnay 2018. još jedno predivno terroirsko iznenađenje.

antunovic-grasevina

Veliki sam ambasador Plešivice. Velika plešivička trojka impresivna je u svakom pogledu. Šember Brut za doručak, Korak Sauvignon Kamenice 2018. uz rižoto od šparoga i kozjeg sira, Tomac Rizling  Amfora 2016. uz hobotnicu ispod peke.  Jagunić Blanc de Blancs 2016. je veliki šampanjski pjenušac, a Kolarić Rizling 2018. slojevit, sortan i izvrsne kiseline.

Terra Magica je priča za sebe. Saints Hills Le Chiffre 2017. i Matosevićeva  Zelena Grimalda velika su bijela vina.  Uvijek genijalni Coronica Gran Teran 2015. i Clai Sv. Jakov 2017, uvijek prvi izbor uz cigaru. Senzacionalni trio bordoških blendova čine Degrassi Terre Bianche Cuvee Rouge 2008, Kozlović Santa Lucia Crno 2013. i Damjanić Clemente 2015. Tomaz Teran Barbarossa 2017. i Fakin II Primo 2017. su mlade bebe vrijedne  čuvanja.

Dalmacija je ljubav vječna! Grk Križ 2018. i Milina Amfora Pošip zadnje su mi boce ovih briljatnih macerata.  Obožavam Vugavu kao sortu koje nažalost ima vrlo malo u vinogradima. Kad je plava riba u stađunu, nema boljeg  uparivanja od baznih plavaca Luke Krajančića 2016. i Vedrana Kiridžije 2018.  

kriz-grk

Ne mogu pobić ni od vlaške krvi, vinarije Grabovac i njihova tri fenomenaln vina iz 2016. Jeke,Vranca i Modrog jezera. I na kraju veliki plavci. Stinin Plavac mali i Remek djelo 2016, Mare Postup 2018. i Zlatan Plenković Grand Select 2013. su impresivni u svakom  pogledu i u svakoj čaši. Volim otići i do susjedne nam Hercegovine. Brkićev Mjesečar 2018. i Vukoje Carska Žilavka 2016. su čarobna terroirska vina.

Pijte vino i stojte mi dobro!

Živili mi

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.