Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PRVI UVID U BERBU 2020. Daniela Kramarić kušala je 18 mladih malvazija. Poletti, Coronica i Medea su u vrhu

malvazije-2020-daniela-kramaric-g

Za mene nova godina, ona koju uistinu brojim, počinje u kasno proljeće, a ovisi naravno o izlasku mladih vina na tržište. Malvazija mi je posebno pri srcu. Sve raniji izlazak na tržište uvjetovan je više nedostatkom ponajboljih “starih” primjeraka na policama negoli spremnošću novih, ali svi smo mi postali dio tog rituala, htjeli ili ne htjeli. 

Uzorci se na Vinistru šalju puno prije no što vina izađu na tržište, a Vinistra se pokazala odličnim medijem za lansiranje novih ili ne toliko razvikanih proizvođača. Vinistra 2021. je 27. po redu, a pratim je od samog početka. Danas je to elegantan i fancy događaj kako i dolikuje jednoj relevantnoj vinskoj regiji, nekad prava veselica, ali osjećaj iščekivanja, veselja, istraživanja i ponosa ostaje isti. 

Nakon objave rezultata Vinistre, mi sommelieri i vinski trgovci krećemo u akciju. Svake godine kušam barem tridesetak uzoraka malvazija kako bih odabrala pet meni najdražih za vinsku listu Plavog podruma. Puno je zabavnije kušati u društvu, tako da smo se poštujući sve epidemiološke mjere okupili mi Vološćani, u sastavu Igor Šestan (vinski trgovac, Promille d.o.o), Josip Orišković (sommelier, brand manager Dvorac Belaj, ASI diploma), Daniela Kramarić (sommelier, Plavi podrum Volosko) i brigada iz sale Plavog podruma u sastavu: Josip Vuković, Davorin Habijanec, Valter Ćiković, Leo Josipović i Ivan Frolja

Berba 2020. bila je klimatski dobra, puno ujednačenija od 2019, s dovoljnom količinom padalina u pravi čas u kolovozu. Moreno Coronica je jako zadovoljan berbom, a Milan Budinski iz Lagune nazvao ju je jednom tipično dobrom istarskom berbom. Skupilo se 18 uzoraka. Neki su već na tržištu, neki tek napunjeni u boce, a neki su stigli kao uzorci iz tankova. Neki nam i nisu poslali uzorke. Znam, znam da je prerano, da će se vina još razvijati u boci, zaobliti, izgubiti baby svježinu i dobiti na harmoniji, neka odrastaju prije, neka kasnije  a neka nikada, ali znatiželja je bila presnažna. 

Upravo iz tog razloga ćemo kušanje ponoviti u lipnju ili srpnju, kako bi dobili realniju sliku berbe. U svojoj dvadesetpetogodišnjoj karijeri još nisam imala ovako “hrskave” uzorke. Prosječno gledano. Malvazija prirodno nema visoke kiseline. Ako su u Champagni imali problema s kiselinama, onda nam je sve jasno. Svibanj je bio iznimno hladan s puno kiše, a onda je naglo zatoplilo i loza je ušla u tilt. 

Korekcije kiselina su posve normalna stvar, odnosno korigira se pH da dođe do zdrave, bolje fermentacije, ali za to treba imati ruku. Napad cikada zahvatio je dio Poreštine i novigradski dio, što podrazumijeva slabije disanje loze pred kraj berbe… Mlada vina prave su „bombe“ jabučne kiseline, što je posve normalno, neka žude za malolaktikom, a neka ne… 

Mi sommelieri se ne bavimo izazovima u proizvodnji već svim silama nastojimo uživati u ljepotama gotovih vina. Poletti nas je oduševio. Ima “sve” što se od jedne mlade malvazije priželjkuje. travnatost, citrusnost s aromama korice limete i grejpa, arome zelene jabuke, cvjetova akacije s dodirom vlasca ali i iznimnom mineralnošću. U nosu s notama mokrog morskog kamenja, u ustima s ugodnom slanošću, ali i toplinom i težinom na srednjem nepcu. Vibrantna, ali nipošto pretjerana svježina, sigurno vodi do silaska. Volim taj tipičan retrookus malvazije, blago pikantan, na bijeli a nipošto crni mljeveni papar s notama tostiranih badema. 

Ivan je birao redoslijed serviranja vina, a mi smo kušali na slijepo. Polettijeva Malvazija 2020. bila je prva po redu kušanja, kasnije se ispostavilo i svima najdraža. Medea je apsolutni pobjednik u klasi odnosa cijene i kvalitete, ali tu se i Valenta pokazao jako dobrim. Coronica je uspostavio standard od kojeg ne odstupa, s notama korice limuna, zelene jabuke i kruške u mladosti, kojima se u prvoj zrelosti pridružuju note bijelih cvjetova, kardamoma i vlasca. Franc Arman, Alfredo Cossetto i Kabola oduševili su skladnošću, šarmom i spremnošću. I sve ćemo s velikim veseljem ponoviti za dva mjeseca. 

Živjeli! 

Vaš Vološćanski vinski krug.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.