Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Za i protiv novog nacionalnog lockdowna

espresso-kava-kafic

Davor Božinović na jučerašnjoj je presici Stožera kazao da postoji mogućnost donošenja novih restriktivnih mjera na nacionalnoj razini. Ta je izjava logična. Hrvatska ne smije riskirati da u turističku sezonu uđe s ovako visokim brojem zaraženih, jer u tom slučaju neće biti turističke sezone što bi, naravno, bilo katastrofalno za cijelu zemlju, uključujući i sve one koji se sada bune protiv lokalnih lockdowna kao što je kvarnerski.

Jedino relevantno pitanje koje se sada postavlja jest karakter novog lockdowna; hoće li Vlada ostati pri sadašnjoj strategiji lokalnih mjera ili će se ići na novi, treći i vjerojatno zadnji lockdown za cijelu zemlju. Evo argumenata za i protiv nacionalnog lockdowna.

Za zatvaranje

1. Broj novozraženih mora se smanjiti pod svaku cijenu, a prethodna dva zatvaranja pokazala su da u Hrvatskoj lockdown zaista drastično smanjuje širenje virusa. Lockdown se, međutim, ne smije odnositi samo na restorane i kafiće nego mora vrijediti za škole, trovačke centre javni prijevoz kao i za crkve.

2. Cijepljenje u Hrvatskoj odvija se toliko sporo da je čista deluzija misliti kako ćemo do petog mjeseca epidemiju suzbiti cijepljenjem.

3. Bolnički sustavi opet su na rubu prenapregnutosti, a broj umrlih približava se ratnim kriterijima.

4. Hrvatska mora u što kraćem roku obnoviti imidž relativno sigurne zemlje kakav je imala prošog ljeta.

5. Očito je da pojedine regije nisu kadre i voljne samostalno proglasiti lockdown. Jasno je da su se i Zadarska i Šibenska i Splitska  županija trebale zatvoriti istodobno kad i Primorsko goranska. Ali nisu. Što znači da je, čini se, neophodno djelovati na nacionalnoj razini.

Naposljetku, tu je i dosta teško pitanje situacije u Zagrebu, koji također bilježi kritično visoke brojke, a gdje se mnogi ponašaju kao da epidemije uopće nema. Od zagrebačke gradske uprave ne treba očekivati nikakve odlučnije a osobito ne racionalne poteze, jer je zagrebačka gradska uprava tragikomično nekomeptentna.

Protiv zatvaranja:

1. Kratkoročni novi gubici za ugostitelje, vinare, neke prozivođače hrane, pivare, neke trgovce kao i za državni proračun.

2. Negativan psihološki efekt. Nitko više ne želi živjeti u lockdownu.

3. Vjerojatnost masovnog kršenja lockdowna, čemu smo već svjedočili u siječnju i veljači.

Prilično je očigledno da su argumenti za zatvaranje nažalost jači od argumenata protiv zatvaranja. Naravno, bilo bi najbolje kad bi za koji dan brojke počele padati. No, dosad još nismo vidjeli da broj novozaraženih pada sam od sebe.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.