Hrvatsko je tržište čokolada očekivano konzervativno, ali ipak nudi stanoviti izbor fenomenalnih do jako dobrih tabli čiji se raspon cijena kreće od ekscentričnog do masovno prihvatljivog. Budući da se za Valentinovo često daruju baš čokolade, evo naših prijedloga za last second shopping, iako za ovako dobre čokolade ne treba vam nikakav povod ni izgovor.
[adsense_content_v2]
Ova je čokolada sumanuto skupa. Kad ovih 50 grama pretvorite u kilogram, ispada da jedan kilogram Porcelane košta oko 2800 kuna, što je jednako skupo kao najbolji bellota pršuti koji se mogu nabaviti u Hrvatskoj. O čemu se ovdje radi?
Porcelana je jako rijetka, bijela podvrsta kakaovca criollo, koji se smatra superiornim drugim glavnim vrstama kakaovca. Amedei je toskanska manufaktura koja u svijetu čokolade ima status kao Krug u svijetu šampanjca. Amedeijeva Porcelana kremasta je, elegantna, s nijansama tamnog voća, i s puno čistog okusa kakaovca. Savršeno je glatka, kompleksna s dugim aftertasteom, i sasvim diskretno slatka, ali bez ilkakvog osjećaja šećera. Zasluženo je višekratno proglašavana najboljom čokoladom na svijetu. Porcelana je danas preskupa. Prije četiri godine koštala je 95 kuna. No, s rastom cijene kakaovca i Porcelana je značajno poskupila. Na Amazonu se prodaje za 18 do 20 dolara.
Porcelana sigurno spada među najuzbudljivije poklone za Valentinovo, Božić ili rođendan. Ako vas grize savjest pri samoj pomisli da ćete potrošiti skoro dvadeset eura na pet dekagrama čokolade, probajte s nekim drugim, bitno jeftinijim Amedei izdanjima. Sva su izvrsna. 139 kuna za 50 grama
Michel Cluizel jedan je od najvažnijih francuskih i svjetskih čokolatijera. Cluizel, koji je lani umro u 87 godini, jedan je od prvih proizvođača single plantation čokolada. Cuizel je, nadalje, prvi veći komercijalni proizvođač koji je napravio čokoladu bez sojinog lecitina. Culizel je poznat i po tome što nikad nije koristio ekstrakt vanilije nego isključivo pravu vaniliju. Njegov Noir 63 uvjerljivo je najukusnija čokolada s narančom koja se prodaje u Hrvatskoj. Oko 60 kuna za 100 grama
Stiv Kahlina i Sanja Vladović, koji stoje iza branda Taman, uvjerljivo su najnapredniji hrvatski čokolatijeri. Iako su postali poznati po pralinama, njihove nove edicije bean-to-bar čokolada međunarodno su relevantne. Ovih smo dana, među ostalim, kušali čokoladu zrnate teksture od kakovca s Madagaskara, koja počinje aromama suhog voća i tamnim nijansama kave i kakaovca, da bi se razvila prema cvjetnim aromama. Kiseline su blage, razigrane i voćne, a okusi tropsko voćni, jako zreli, s pikantnim završetkom, koji podsjeća na likoriciju i mentu. Iznimno nam je drago što u selekciju najboljih čokolada u Hrvatskoj možemo uvrstiti i hrvatsku čokoladu.
Cachet je klasična belgijska čokoladarnica čije su čokolade uvijek savršeno končirane, glatke i prepune čisto definiranih okusa. Ova bio čokolada s vrlo snažnim okusom badema, napravljena je od kakaovca iz Tanzanije. Lako ćete je prepoznati po leopardu na omotu. 27 kuna za 100 grama
Ova obiteljska tvornica smještena blizu Graza postala je globalno popularna zbog najnevjerojatnije palete okusa kojih se ikad itko sjetio. Naši su aktualni favoriti konzervativni Maroni Rum, finiji od bilo kojeg slastičarskog kesten pirea u Hrvatskoj, i Whisky and Bacon, koji možda nije komunikativan na prvu loptu, ali uz malo hrabrosti brzo ćete se zaljubiti. Oko 27 kuna za 70 grama
Lindt s velikim cijelim lješnjacima sjajno je hedonističko iskustvo za obožavatelje čokolade. I bijela Les Grandes s bademima prilično jeneodoljiva. 29 kuna za 150 grama
Čokoladom od 78 posto Lindt je pametno pogodio nišu između standardne, masovno popularne 70 postotne čokolade i dosta opore, zahtjevne 85 postotne verzije. Excellence od 78 posto savršeno je gladak, ozbiljno gorak, miriše po suhim šljivama, a opet je dovoljno sladak da bude šire komercijalan. 15 do 25 kuna za 100 grama
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.