Temeljac od škampa jedna je do najukusnijih i najbogatijih stvari iz mora. Temeljac od škampa zahtijeva puno posla pa se već time idealno uklapa u profil nedjeljnog ručka. Još je važnije da bilo jelo od škampa svaki ručak čini posebnim a posebnost je, naravno, učinak koji želimo izazvati dobrim nedjeljnim ručkom. Za brudet od škampa s temeljcem od škampa morat ćete zaprljati skoro sve posude u kuhinji. Ali budite sigurni da će vrijediti. Brudet od škampa s medaljonima od grdobine i temeljcem od škampa.
[adsense_content_v2]
Sastojci
za četvero
Za škampe
U pećnici na 180 stupnjeva 5 minuta pecite cijele škampe s malo maslinova ulja i s kriškama limuna. Pustite da se ohlade pa izvadite repove i odložite ih u hladnjak.
Glave i ljuske zamotajte u kuhinjsku krpu, pa ih lagano zdrobite kuhinjskim valjkom. Ovo je važno jer želimo da svaki komadić oklopa škampa u idućoj fazi kuhanja dođe u dodir s vrućom podlogom. Ako glave i ljuske većih škampa ostavimo cijele, to je teško izvedivo.
U vrlo širokoj i ne posve plitkoj posudi zagrijte maslinovo ulje i maslac. Ubacite ljuske i glave škampa, pa pržite desetak minuta. Kad su jako karamelizirani, izvadite i odložite u neku zdjelu ili veliki duboki tanjur.
Deglazirajte tavu konjakom ili whiskyem. Važno je da je alkohol nearomatičan, jer ne želimo ništa što može smetati aromi i okusu škampa. Dodajte još malo ulja pa pržite lu , poriluk, češnjak, celer i koromač. Kad povrće lagano posmeđi i omekša dodajte lovor i papar u zrnu. Posolite.
Odmah ubacite pire od rajčice, pa dodajte još koju kap konjaka ili whiskyja. Kad provrije, ulijte bijelo vino.
Poslije desetak minuta vratite u tavu glave i ljuske škampa, pa prekrijte vodom tako da voda bude oko tri centimetra iznad škampa. Kuhajte na laganoj vatri, nepoklopljeno, najmanje dva sata.
Poslije dva do tri sata kuhanja, procijedite i protisnite. Još malo reducirajte. Za brudet nam treba oko pola litre vrlo snažnog temeljca. Ponovo procijedite, dodajte majčinu dušicu pa stavite sa strane.
Za umak od rajčica
Na maslinovu ulju dinstamo luk. Dodamo rajčicu pa Worcester, posolimo, popaprimo, podlijemo vinom, lagano kuhamo petnaestak minuta.
Protisnemo i procijednimo.
Za grdobinu
Medaljonima pažljivo odstranimo onu neugodnu ljigavu opnu (što u ribljim restoranima uglavnom ne rade). Posolimo i naglo prepržimo na vrućem ulju. Ne treba nam dulje od minutu sa svake strane.
Dovršavanje
Brudet složimo tako da u posebnoj, dovljno velikoj posudi pomiješamo temeljac od škampa s umakom do rajčice. Zagrijemo. Kad se pojave mjehurići ubacimo grdobinu, a nakon minutu kuhanja repove škampa. Isti čas skinemo s vatre.
Škampe želimo samo zagrijati. Oni su se već ispekli u pećnici, a škampe zaista ne smijete prekuhati.
Serviramo u dubokom tanjuru, posuto s puno peršina, s grilanim kriškama palente sa strane. U mnogim restoranima palentu stavljaju u brudet, no ako želimo kontrast tekstura, predlažemo da palentu poslužite sa strane, s par kapi najboljeg maslinova ulja i s malo krupne soli.
Ovaj raskošni brudet zahtijeva vino koje je istodobno kremasto i vibrantno, poput mlađeg puligny montracheta ili mersaulta, ili Simčičeva Chardonnaya Opoka. U stvarnom, manje skupom svijetu, probajte s Kozlovićevom Santa Lucijom, Matoševićevom bijelom Grimaldom ili Laguninom malvazijom Vižinada.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.