Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi Igomat na Mlinovima najljepša je mesnica u Zagrebu

Igomat-Mlinovi

Igomat, poznati zagrebački lanac mesnica samoborske obitelji Runtas, prije dva dana na Mlinovima je otvorio novu trgovinu, devetu po redu i najveću u lancu. Izbor lokacije je više nego logičan. U naseljima pod Medvednicom živi više tisuća ljudi prilične kupovne moći, kojima je najbliža dobra mesnica na Kvatriću.

“Ovo je treći dan zaredom da su nam cijelo jutro redovi ispred trgovine, evo sad se tek raščistilo,” potvrdio nam je u subotu oko jedan entuzijastični Igomatov mesar, dok je njegova kolegica raspoređivala kupce kako bi ih u trgovini bilo onoliko koliko propisuju epidemiološke mjere.

Igomat-Mlinovi1

Igomatova nova mesnica vjerojatno je najljepša u Zagrebu. Zapravo, Igomat na Mlinovima nije mesnica nego kvartovski gastronomski dućan s mesnicom. U izvrsno uređenom prostoru dominiraju pult sa svježim voćem i vitrina sa Igomatovim salamama, čvarcima i nešto uvozne robe, poput talijanske mortadele i stranih sireva. U frižiderima nasuprot vitrini s mesom izloženo je nekoliko izvrsnih manufakturnih hrvatskih proizvoda na čelu sa Špinovim sirevima, Samoborskom muštardom obitelji Filipec i nekoliko vrsta Paste Perica.

Igomat prodaje i vrhunska maslinova ulja Ol Istria i Masvinova ulja, Volim ljuto umake, puno ukiseljenog povrća i drugih prozvoda lokalnih OPG-ova i nešto pekarskih proizvoda. Izbor mesa je velik, meso izgleda izvrsno, kao i dimljeno suho meso koje visi desno od velikog neonskog Igomatova bika na zidu.

Zbog blagajne koja je odvojena od prodajnih punktova, kupovina je ugodna i brza, a opet dovoljno je prostora za razgledavanje proizvoda i zadržavanje u trgovini. Kraj pulta s voćem je prostrana vitrina za vina u kojoj, međutim, trenutno stoje samo vina obitelji Runtas. Ne kupuju li u vinotekama u gradu, stanovnici Mlinova trenutno su osuđeni na osrednji izbor vina u malim kvartovskim Sparovima i Konzumima, u najboljem slučaju na Super Konzum u Gračanima. Kad već kupujete meso i delikatese za večeru, logično je u istoj trgovini kupiti i butelju ili dvije dobrog vina. Igomat bi napravio dramatično veći promet s malim izborom dobrih hrvatskih vina ili ako inzistira na još većoj lokalnosti, samo plešivičkih i kontinentalnih etiketa.

U Igomatu mortadelu režu isključivo pred kupcima, što je dobro. Problem je što je potpuno pogrešno režu. Prvo cijelu mortadelu prerežu napola po duljini, pa je onda na mašini režu predebelo. Pretpostavljamo da je razlog promjer noža na Berkelici, ali možda je bolje nabaviti veću mašinu ili odustati od mortadele nego je krivo posluživati kupcima. Inače, gotovo pola svega što se prodaje u trgovini na Mlinovima je Igomatova proizvodnja, ostalo su isključivo proizvodi malih hrvatskih proizvođača.  

Igomat je na Mlinovima pronašao odličan format kvartovskog gastro dućana. S dosta fine tuninga u izboru proizvoda lokalnih proizvođača, ovaj bi koncept mogao postati dovoljno uspješan da ga prošire na još lokacija. 

IGOMAT – Mlinovi

Mlinovi 169, Zagreb

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.