Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KAHVEKOLIK Aparati za tursku kavu su među nama. I vjerojatno vam trebaju više nego što mislite

kahvekolik

Izborom kave u Hrvatskoj možemo biti prilično zadovoljni. Što god željeli, dobar talijanski jutarnji espresso u lokalnom kafiću ili popodnevni chemex od kave s neke udaljene biodinamičke plantaže u Cogitu, relativno lako ćete pronaći. Mali lokalni pržioničari izbacuju sve zanimljivije specialty kave, na tržištu je više svjetskih brendova koji predstavljaju najviši industrijski standard, kava se kuha i pije posvuda, neprekidno.

Na toj vibrantnoj sceni, na kojoj možete pronaći sve od kapsula instant kava i domaće tvorničke kave kakvu je kuhala vaša baka do monosortnih kava s imenom plantažera, još uvijek ništa ne može istisnuti najrašireniji narodni običaj – sjedenje uz tursku kavu skuhanu kod kuće. Gotovo svaka kuća danas ima neku vrstu aparata za kavu. Ali ima i džezvu. Emajliranu, bakrenu, od inoksa, nema veze. I unatoč višegeneracijskoj tradiciji, malotko zna skuhati tursku kavu kako treba.

korkmaz-aparat-kava

Većina pržionica prodaje kavu za džezve, ali u Zagrebu je kuhaju tek u nekoliko lokala. Čini se da je posvuda, no prava turska kava u nas je zapravo rijetkost. Budući da je riječ o kućnom specijalitetu, većina turskih kava koje pijemo su uništene. Glavni krivac je temperatura vode. Točnije, najrašireniji način kuhanja turske kave dodavanjem mljevene kave u ključalu vodu. Ovaj način kuhanja “spaljuje” mljeveno zrno i uništava mu arome.

Turska kava jedan je od najbogatijih stilova kave, jer se radi bez filtriranja, od fino mljevene kave (deset puta sitnije od one za espresso) koja se kuha u vodi i pije kao suspenzija. Zbog načina kuhanja, dovoljno je malo nepreciznosti da dođe do prevelike ekstrakcije i da se u turskoj kavi unište okusi i aromatika koji je čine posebnom. 

Za najbolje rezultate kava se ne smije stavljati u kipuću vodu nego u hladnu i polako zagrijavati na srednjoj vatri. Temperatura vode ne smije prelaziti 70 stupnjeva. Turska kava u vodu se stavlja bez miješanja, pušta se da kava potone u vodu, i lagano promiješa nakon minute, a onda polako zagrijava da se na rubovima formira prsten pjene sa sitnim mjehurićima. Još je bolje u džezvu staviti kavu i polako preliti hladnom vodom tako da se kava natopi. Kavu treba održavati na nekoliko minuta na istoj temperaturi dok se na cijeloj površini ne stvori bogata pjena. Kava se mora maknuti s vatre tren prije nego se počne dizati. Napravimo li sve kako treba, dobivamo pravi istočnjački delight u kojemu možemo polako uživati, sami ili u društvu.

turska-kava-1

Nažalost, malotko svoju najsvakodnevnu tursku kavu kuha tako pomno. Tvrtka Korkmaz, turski proizvođač posuđa i kućanskih aparata, upravo je u tome vidjela tržište. Glavni adut njihovih aparata za tursku kavu je termobalans tehnologija koja održava stabilnu i preciznu temperaturu vode. Kad smo prvi put čuli za aparat za tursku kavu bili smo zbunjeni, jer jedna turska kava jedina je koja ne zahtijeva  osebnu opremu ni aparate.

No, s obzirom na vještinu potrebnu za kuhanje prave turske kave u džezvi, a posebno kad se tome doda činjenica da u Hrvatskoj danas možemo nabaviti vrhunske kave pržene mljevene za ovaj stil, aparat koji će tursku kavu kuhati uvijek isto i čuvati joj arome, itekako ima smisla. I kod kuće, a posebno u uredima koji nemaju kuhinje.

Sistem je krajnje jednostavan. U aparat ulijete vodu, dodate nekoliko žličica mljevene kave, pritisnete gumb i za nekoliko minuta imate šalicu fine, bogate turske kave. S modelom aparata Kahvekolik Korkmaz je otišao korak dalje. Kahvekolik nije električna džezva ni kuhalo za tursku kavu, već kompletan aparat koji dizajnom podsjeća na one za espresso u kapsulama i omogućava još preciznije kuhanje kave u većim količinama. 

korkmaz-aparat-zeleni

Trgovine Lonci&Poklopci by Bajde u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli i Zadru, do kraja siječnja Kahvekolik aparate imaju na promotivnoj akciji po 20 posto nižoj cijeni i izračunali su da jedna turska kava skuhana u aparatu košta samo 51 lipu. Na akciji su dva modela Kahvekolika: Korkmaz Caffe za kuću i Korkmaz Aqua Caffe za urede. U Korkmazove kućne aparate vodu i kavu stavljate posebno za svako kuhanje, a uredski modeli imaju rezervoar koji se puni vodom i količina vode za kuhanje kave određuje se pritiskom na gumb. Kuhanje turske kave u džezvi je lijepi mali ritual, ali želite li samo uživati u ispijanju prave turske kave, aparat je izvrsno rješenje.

Ovaj sadržaj produciran je u suradnji s trgovinama Lonci&Poklopci by Bajde

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.