Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Gospođa ministarka, gospodin gradonačelnik i njegova ekscelencija francuski veleposlanik

dujmic-bevanda

Prije otprilike stotinjak godina praizvedena je Gospođa ministarka, briljantno djelo čuvenog srpskog komediografa Branislava Nušića. Gospođa ministarka socijalna je, urnebesno smiješna satira o ženi čije se ponašanje dramatično promijeni kad njen suprug postane ministar. 

Gospođa ministarka, Živka Popović, odjednom počne ignorirati i prezirati sve normalne oblike pristojnog društvenog ponašanja, smatrajući da kao ministrica može živjeti mimo društvenih pravila jer je ona eto nešto posebno, značajno i veliko u društvu običnih i beznačajnih  ljudi.

Objašnjenje opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića o tome zašto je svejedno prekršio mjere i otišao u Bevandu večerati s francuskim veleposlanikom, doima se kao da ga je potpisala Živka Popović. Gospodin gradonačelnik, naime, kaže da je svjesno prekršio mjere zbog iznimno važnosti sastanka s francuskim ambasadorom.

E sada, da je gospodin Dujmić ministar vanjskih poslova ili barem ministar  turizma, možda bi se moglo govoriti o nekakvoj posebnoj važnosti sastanka s francuskim veleposlanikom. Ali, on je gradonačelnik, koji ipak ne utječe na globalnu ili regionalnu politiku. A čak i da se uživimo u Dujmićevu predodžbu o osobitoj važnosti ovog kvarnersko-francuskog summita na vrhu, zašto se pobogu gospodin gradonačelnik i njegova ekscelencija  veleposlanik nisu susreli u gradskoj upravi?

Ovako je gospodin gradonačelnik pokazao kako za njega ne vrijede pravila kojih se moraju pridržavati svi njegovi sugrađani. A ako vlast krši pravila, i ako predstavnici vlasti misle da za njih pravila ne vrijede, zašto bi se bilo tko drugi držao tih pravila? 

Kad je, pak, riječ o francuskom veleposlaniku, zaista je neobično nediplomatski i nepristojno da ambasador bilo koje ozbiljne države krši i prezire zakone i pravila zemlje u kojoj je akreditiran. U Parizu, recimo, restorani smiju raditi do 18 sati. Što bi bilo da hrvatski ambasador u Francuskoj zahtijeva da se Ledoyen samo  za njega i njegove goste otvori u 21 sat? 

Francuski je ambasador u Hrvatskoj zapravo izazvao ovaj mikroskandal, još jedan od brojnih koji dokazuju da se mjere ne moraju poštovati ako ste dovoljno bezobrazni da ih kršite.

Zagrebački Sheraton tjednima je lažno prijavljivao restoranske goste kao hotelske goste da bi omogućio svojim restoranima da rade dok su drugi restorani zatvoreni, dok jedan hostel u Ilici to isto radi od prvog dana novog lockdowna a da ga inspektori još  nisu posjetili. 

Nema sumnje da u cijeloj zemlji možemo naći slične primjere. No, opatijski je slučaj drukčiji, jer su ovdje mjere prekršili predstavnik domaće vlasti i visoko rangirani strani diplomat, pokazujući tako stanoviti prezir prema društvu u kojem djeluju i prema pravilima ponašanja u tom društvu.

Gospođa ministarka završava ostavkom Živkina supruga Sime, koji ni prije stotinjak godina, u ruralnoj i korumpiranoj Srbiji, nije mogao zadržati ministarski posao zbog bahatog ponašanja svoje žene. Usput govoreći, Gospođa ministarka lani je postavljena u riječkom HNK. Nekako se čini da je gospodin gradonačelnik pogledao predstavu, ali da je izašao prije završetka.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.