
Dostavna restoranska scena svakog je dana sve dinamičnija. Što je jako dobro i za potrošače i za ugostitelje. Sad kad svi jedemo dostavnu hranu, vrijeme je da razmislimo koje vrste jela zaista funkcioniraju za van.
[adsense_content_v2]
Apsurdno je da se u dostavi najgore ponaša pizza, najpopularnija dostavna hrana na svijetu. Nije, međutim, neobično da tri najbolje zagrebačke pizzerije svih vremena O’Hara, Franko i Karijola , sve do dolaska epidemije nisu željele dostavljati pizzu. Evo liste restoranskih jela koja se dobro ponašaju u dostavi i onih koja ne vole dostavu.
Sushi, sashimi, tartar, sirove školjke, terina ili parfait od foie gras
Pod uvjetom da su svježe, sve ove divote na vašem će kućnom stolu imati gotovo jednaki okus i miris kao u restoranu. Prvih nekoliko sati poslije pripreme ova se jela ne mijenjaju i potpuno su neosjetljiva na transport. Foie gras može trajati prilično dugo.
Carpaccio, marinirane plave i bijele ribe, poke, kuhana šunka, salate koje se ne baziraju na puterici i matovilcu: kod salata je najvažnije da nisu prezačinjene jer će se vrlo brzo sparušiti.
Većina juha osim onih s vrhnjem i velouta, idealne su za podgrijavanje. Važno je jedino da ih u restoranu što pažljivije spakiraju kako se pola ne bi prolilo dok stignu do vaše kuhinje.
Sarma, curry, punjene paprike, gong bao, pašta fažol, pašticada: sva su ova jela idealna za podgrijavanje kod kuće. Moramo, međutim, paziti na priloge. Kuhana riža dobro putuje, ali njoke ili pire krumpir baš i ne. Neki smo dan njoke servirane uz pašticadu spasili tako što smo ih prepržili na maslinovom ulju, pa odmah posuli s puno svježee naribanog parmezana. Umjesto da postanu gnjecave, njoke su dobile neodoljivu hrskavu teksturu. Pire krumpir uvijek možete osvježiti s malo maslaca i slatkog vrhnja.
Budući da se ribe nikad ne peku na previsokoj temperaturi, veoma dobro podnose transport. Kod juće ih pokrijte folijom i na par minuta stavite u toplu, nipošto vruću pećnicu i sve će biti u redu.
Štrukle zahtijevaju dodatnih par minuta najviše temperature u pećnici. Tarte je dovoljno samo lagano zagrijati, a možete ih jesti i mlake.
Ovdje sve zavisi o čvrstoći korice. Ako je korica čvrsta i suha, dobit ćete dobar bečki ili tempuru. Ako je samo malo vlažna, vaš će se pohanac tijekom transporta pretvoriti u ljigavu, teško jestivu masu. Restoranima toplo preporučujemo da koriste što više panka.
Pljeskaviće, ćevapi i burgeri mogu funkcionirati u dostavi pod uvjetom da ne naručujete pomfrit i da se u kutiji s vrućim pljeskavicama ne nađe sirovi luk, koji će razviti najneugodniji miris na svijetu.
Tjestenina u dostavi može biti jako ukusna, pod uvjetom da se transportira u ventiliranoj posudi koja sprečava dodatno kuhanje paste. Naravno, specifični recepti poput carbonare ne dolaze u obzir za dostavu, jer se carbonara dovršava minutu prije posluživanja.
Pizza se jede kad izađe iz peći. S druge strane, pizza je najprodavanije dostavno jelo na svijetu. Pizza nikad neće pobjeći iz ove kontradikcije.
Ne postoji dobar dostavni pomfrit. Svi su vlažni i mekani.
Steakovi se, kao i pizza, jedu veoma topli, na vrućim tanjurima. Steakove ne naručujemo za doma, nego odemo u mesnicu ili supermarket, kupimo što nam se sviđa i ispečemo sami.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.