Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TOMO MEDVED Da se ugostitelji nisu angažirali na Baniji, odmah bismo angažirali Pleter

medved

“Da se ugostitelji nisu angažirali na Baniji, istog trenutka bi se angažirao Pleter,” izjavio je u ponedjeljak u Petrinji šef Stožera za Baniju, ministar  branitelja Tomo Medved.

Medved je novinarima rekao da država, trinaest dana nakon potresa, još prikuplja podatke o potrebama za toplim obrocima od lokalnih vlasti. Na višestruko inzistiranje novinara, ministar je rekao da će vojna tvrtka Pleter od ponedjeljka na Baniji isporučivati 10 tisuća toplih obroka dnevno, uz koje će stanovnici dobivati cjelodnevne lunch pakete i pakete s hranom koje dijeli Crveni križ. Na prvih nekoliko pitanja o konkretnim brojkama nije htio odgovoriti.

Podsjetimo, ministar graditeljstva Darko Horvat izjavio je da je 15 tisuća obroka koliko su ugostitelji u privatnoj inicijativi dnevno pripremali i dijelili na Baniji, “previše i neodrživo.” Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja i jedan od pokretača kuharske akcije na Baniji, rekao je da su potrebe za toplom hranom i puno veće od 15 tisuća obroka dnevno. 

Improvizirana kuhinja koju su ugostitelji podigli u Petrinji izbacuje do četiri tisuće toplih obroka dnevno, iz restorana i catering kuhinja u Zagrebu i okolici stiže do šest tisuća obroka dnevno, a ostalo se kuha u Topuskom, Sisku i na par manjih improviziranih punktova. Država se uključila tek kad su je chefovi pozvali, namirnicama iz robnih zaliha, ali je htjela da odgovornost za te namirnice preuzmu sami chefovi. Pripadnik Ravnateljstva civilne zaštite Mladen Vinković najavio je da kad država preuzme prehranu topla jela neće dobivati “oni koji to ne zaslužuju,” što su ponovili i ministri Aladrovići i Horvat, da bi država na kraju prehranu na Baniji povjerila vojnoj firmi vrlo dvojbene poslovne kompetencije.  

Ministar Medved rekao je da je Pleter cijelo vrijeme angažiran na Baniji. “Oni su svo vrijeme bili u Petrinji, kuhaju za vojsku i za 222 civila privremeno smještena u vojarni, za sve intervencijske snage iz civilne zaštite i domovinske sigurnosti.” Na kraju izjava iz kojih bi se mogao steći zaključak da hrvatski chefovi na Baniji zapravo cijelo vrijeme kuhaju za vojsku, Medved je rekao da “ugostitelji nastavljaju svoj program” na potresom pogođenim područjima. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.