Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MATE JANKOVIĆ Da postoji sustav, državna firma bi od prvog dana kuhala na Baniji, mi ne bismo smjeli prići

jankovic-g

“Kuhanje za ljude na potresom pogođenim područjima na Baniji organizirali smo spontano. Kad smo shvatili da nas sustav ne prati, počeli smo stvarati vlastiti, ” rekao je za N1 chef Mate Janković, jedan od kuhara iz platforme Chef kuha doma koji su na prvi dan potresa počeli kuhati za stanovnike Banije, volontere i pripadnike spasilačkih službi. Tamo kuhaju i danas trinaesti dan od potresa. Iz kuhinje pod šatorom u Petrinji preselili su u profesionalnu kuhinju koju im je u Sisku otvorio vlasnik restorana Cocktail 2.

Janković je naglasio da ugostitelji cijelo vrijeme kuhaju isključivo s privatnim donacijama, suprotno tvrdnjama premijera Andreja Plenkovića da je namirnice za kuhinje na Baniji dao Crveni križ. “Crveni križ smo tražili samo da nam otvori svoje skladište da spremimo donacije. Nedavno su nam ponudili 400 kilograma krumpira, mi ga imamo dvije tone. Skladište nam je puno do vrha isključivo iz privatnih donacija koje smo skupili kao udruge, svaka donacija je sljediva, za svaku imamo dokumentaciju, sve je propisno organizirano,” rekli su Mate Janković i chef zagrebačkog restorana Apetit Marin Rendić koji je u akciji na Baniji od prvoga dana, a njegov restoran još uvijek dnevno isporučuje nekoliko tisuća obroka za Petrinju.  

“Nije ovo pitanje Crvenog križa, i oni rade s donacijama. Nije bitno sa čijom se hranom kuha,” kaže Janković, “Problem je što nema sustava. Da se mi nismo pojavili na Baniji, što bi bilo? Možemo shvatiti da se sustav ne pojavi dva dana, pet dana, ali da se dva tjedna nitko ovdje ne pojavljuje nego se na kraju pojavi neka firma za koju samo znamo da postoji, to nije normalno. Mi ne smijemo biti sustav, mi moramo biti pomoć, volonteri. Ostat ćemo na Baniji kuhati kao volonteri, s privatnim donacijama. Povezujemo se s udrugama koje brinu za stare i nemoćne i kuhat ćemo dok bude zaliha, donacija i volontera da nam pomognu. I dalje brinemo za kuhare, za njihov smještaj, za kompletnu logistiku, komuniciramo sa svim kolegama na terenu”

“Kuhari se rotiraju u smjenama, radi se i deset do dvanaest sati dnevno. Ne bacamo ništa, ne smrzavamo, moj i Matin posao je osmisliti kako da se donirane namirnice potpuno iskoriste,” rekao je Rendić. Izjavu ministra Darka Horvata da je 15 tisuća obroka dnevno koliko ugostitelji pripremaju na Baniji “previše i neodrživo,” Rendić je komentirao ovako: ” Ne bavimo se politikom. Bavimo se ljudima koji trebaju hranu. To znamo raditi i to radimo. Zar zaista mislite da ovdje dolazi netko kome nije potreban topli obrok?”  

Kuhari nisu spremni preći preko pokušaja države da poništi efekt njihova angažmana na Baniji, koji je zorno pokazao koliko su privatne inicijative u rješavanju problema kompetentnije i efikasnije od države. “Oni to rade je se vidi da sustav ne postoji. Da postoji, prvoga dana na terenu bi kuhala državna firma, s namirnicama iz državnih zaliha, mi ne bismo smjeli prići. Nakon što smo preuzeli odgdovornost koja je zapravo na državi, pljuju nas, tvrde da previše kuhamo i da kuhamo s namirnicama Crvenog križa,” rekao je Janković. Na pitanje da komentiraju izjavu ministra Tome Medveda da bi država odmah angažirala firmu Pleter da se ugostitelji nisu organizirali, Rendić i Janković odgovorili su grohotom. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.