Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Luka Košćak, zagorski enolog poznat po pjenušcima, napravio je izvrstan Sauvignon Blanc

koscak-sauvignon-blanc-g

Lani smo prvi put probali pjenušce enologa iz Novog Marofa Luke Košćaka, senzacionalne za hrvatske kriterije. Košćakovi pjenušci, proizvedeni u mikrokoličinama, mogu se uspoređivati s pjenušavim vinima najuglednijih vinara iz Bregovite Hrvatske. Ovih smo dana prvi put kušali Košćakov Sauvignon Blanc iz 2019. godine, koji je osvojio srebrnu medalju na lanjskim Decanterovim Svjetskim nagradama.

Košćakov Sauvignon lijepo miriše na bosiljak, komorač, zelene jabukame i ljetnu livadu, s tek malim primjesama zelene paprike, dok se na okusu uz zelene i citrusne elemente lako prepoznaje passion fruit, potpisno voće novozelandskih sauvignona, pa Košćakovo vino po aromama i okusima lagano asocira na izvrsni Tinpot Hut, jedan od najboljih new world sauvignona na hrvatskom tržištu.

luka-koscak
Luka Košćak

No, to je sve manje važno. Gospodin Košćak je prije svega majstor tekstura i struktura. Ovo vino vrlo lakog tijela, sa samo 12 posto alkohola, ima električnu, čvrstu, gotovo nervoznu strukturu veoma dobrog Sancerrea ili Pouilly Fumea, s hrskavom, svježom teksturom dostojnom boljih svjetskih niskoalkoholnih sauvignona.

koscak-sauvignon-blanc

Košćakov srebrni Sauvignon Blanc iz 2019. jedan je od najzanimljivijih i najuspjelijih sauvignona na hrvatskom tržištu. Idealan je za kamenice, rižoto s kamenicama ili kozicama, carpaccio od oborite ribe i hobotnice ili naprosto uz fritto misto. Šteta što je ovo vino teško nabaviti, baš kao i Košćakove pjenušce. 

Luka Košćak ambiciozni je profesionalac koji je radio kod Tomislava Bolfana, a sad osim vlastitog projekta proizvodi vina za vinariju Kostanjevac iz Lukovca, gdje buteljira čak i grüner veltliner. Luka Košćak mogao bi postati značajna figura, možda i zvijezda nišne hrvatske vinske industrije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.