
Opća kvaliteta kolača u golemoj većini zagrebačkih slastičarnica na jako je niskoj razini. Ovo nije subjektivan stav već činjenična procjena koja se temelji na sljedećim elementima.
[adsense_content_v2]
Prvo, većina slastičarnica koristi veoma jeftine ulazne sastojke. Drugo, prašci, umjetne arome i drugi industrijski pripravci u mnogim slučajevima zamjenjuju prirodne sastojke, pa gotovo nitko više ne radi voćne sladolede od svježeg voća, ono se koristi samo za dekoraciju. I treće, tehnika korištenja ulaznih sastojaka katkad je fascinantno niska, kao u slučaju kesten pirea u jednoj zagrebačkoj upmarket slastičarni, o čemu smo pisali u studenom lanjske godine kad smo umjesto normalnog kesten pirea dobili neku posve nejestivu pjeskastu masu. Najgore od svega je što su baš najpopularniji kolači i deserti često najlošiji.
Srećom, ima i ponešto pozitivnih pomaka. U zadnje vrijeme ugodno su nas iznenadili sladoledi i keksi Roberta Hromalića. Macaronsi Petre Jelenić su izvrsni. Kroštulin i Noelov panettone bili su zaista senzacionalni, a Jolie Petite Patisserie održava solidnu razinu kvalitete klasičnih kolača. Tu su još i fini zanatski kolačići iz Peace of Cake. No, sve je to premalo.
Evo liste masovno popularnih kolača i deserata koji u većini naših slastičarnica ništa ne valjaju. Puno je bolje da ih pokušate napraviti kod kuće držeći se nekoliko bitnih načela: prirodni sastojci, svježe voće, dobra tamna čokolada, maslac umjesto margarina i precizno postupanje po verificiranim receptima. Deserti ne dopuštaju puno improvizacije.
Osim u Orijentu gdje više nije dobar kao nekad, ove sezone u zagrebačkim slastičarnicama nismo vidjeli ni jedan barem pristojan kesten pire. Uglavnom su to presušeni uradci od industrijske mase za kesten pire. Daleko najbolji ovosezonski kesten pire probali smo u Theatriumu Filipa Horvata.
O kremšnitama smo pisali jučer: uglavnom su brašnaste, blijede, bezokusne i preslatke. Svakako ih probajte napraviti kod kuće.
Približava se sezona pokladnica. Krafne u mnogim našim slastičarnicama i nekim pekarskim lancima izgledaju sasvim dobro, privlačne su zlatnorumene boje i imaju žuti struk. Nažalost, uglavnom su lošeg okusa a tijesto je žilavo ili gnjecavo.
Skoro sve zagrebačke slastičarnice koriste margarin u tijestu za pite. Budući da se s margarinom ne može napraviti dobro prhko tijesto, te pite uglavnom ništa ne valjaju. Potrudite se i ispecite pitu s jabukama kod kuće.
Skoro sve zagrebačke slastičarnice voćne sladolede proizvode od industrijskih pripravaka za sladoled a ne od svježeg voća. Dobar sladoled od jagoda morao bi se raditi od pirea od svježih jagoda. Stoga, pričekajte kasni travanj i svibanj i upustite se u ovu relativno jednostavnu operaciju kod kuće. Pa usporedite vaš domaći sladoled sa sladoledom od jagoda iz obližnje slastičarnice. Bit ćete zadovoljni i ponosni.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.