Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo je 50 najprodavanijih klasičnih koktela u 2020.

koktel

Svake godine Drinks International anketira barmene s liste World’s Best Bars kako bi sastavio listu najprodavanijih koktela. Ta lista puno govori o trendovima i stvarnim preferencijama publike nasuprot marketingu i buzzu koji stvaraju barska industrija, mediji i društvene mreže. Tako se recimo Gin Mule, za koji posvuda možemo čitati da je među najpopularnijim koktelima, nalazi pri dnu liste, dok je zaboravljeni Mojito na visokom desetom mjestu.

Godina iza nas na određeni je način označila kraj prvog vala povratka craft koktela i craft barova. Zbog lockdowna ali i prirodnog razvoja trendova, donijela je jednostavnije i praktičnije ali još uvijek dovoljno inovativne i kompleksne koktele, prebatched koktele i uspon malih neovisnih proizvođača i suradnji koje proširuju tradicionalne definicije u industriji pića. Sve je to i žanr klasičnih koktela učinio zanimljivijim i donio mu novu publiku. Evo kakva je trenutno situacija na terenu.

10. Mojito

mojito

S usponom craft koktela Mojito je pao u drugi plan. Što ovaj kubanski klasik nije spriječilo da uđe među deset najprodavanijih koktela na svijetu. I najveći koktel snob mora priznati da priroda rijetko rađa trio kakav su bijeli rum, limeta i menta. Bio on guilty pleasure ili naprosto legitimni užitak, Mojito je u četvrtini svjetskih barova i dalje među deset naprodavanijih koktela.  

9. Aperol Spritz

Neuništivi talijanski aperitivni koktel, u trećini barova na svijetu je među najprodavanijim koktelima, a tko zna što bi bilo da se zbroje i barovi izvan liste World’s Best, kafići, beach barovi… Aperol Spritz je pokrenuo trend spritzeva i trajni je podsjetnik na talijanski poučak o jednostavnosti i visokom stilu.

8. Manhattan

aged-manhattan-dezman copy

Jedno vrijeme podcijenjen, Manhattan je popularnost počeo vraćati zahvaljujući trendu odležanih koktela koji je kao stvoren za njega, ali i novim malim proizvođačima vermuta i small batch rye whiskeya s kojima su barmeni otkrili nova lica ovog klasika. Manhattan i dalje ne može stići Old Fashion kada se govori o koktelima na bazi whiskeya, ali u 36 posto barova je među deset najprodavanijih koktela, a u 10 posto među tri najprodavanija.  

7. Whiskey Sour

whiskey sour

Povijesni koktel prvi put se proslavio u knjizi Jerryja Thomasa iz 1862. Otada je nezaobilazan u svakom dobrom baru. Nikad najprodavaniji, ali uvijek među prvih deset najtraženijih. O nadahnutim varijantama whiskey soura da ne govorimo.  

6. Espresso Martini

espresso-martini

Nikad nismo razumjeli popularnost Espresso Martinija, ali koktel sa sloganom “to wake you up and fuck you up” ne može loše kotirati ni na jednoj listi. Espresso Martini je moderni klasik, izmišljen 80-tih kao piće s votkom i jakom kavom. U gotovo 40 posto najboljih barova na svijetu je među deset najprodavanijih koktela, a u 5 posto najprodavaniji.  

5. Margarita

margarita

S obzirom na popularnost tekile Margarita bi mogla biti i višlje na ovoj listi. Dok čeka da ga reinventaju, ovaj meksički klasik čvrsto drži poziciju. U 46 posto barova je među deset najprodavanijih koktela, a u 17 posto među pet najprodavanijih. Urednici liste kažu da su u anketi odvojili Margaritu i Tommy Margaritu, pa su možda i zato obje malo lošije plasirane. 

4. Dry Martini

c-martini

Vjerojatno najsofisticiraniji od svih koktela, Dry Martini se ne miče s vrha liste. U pola barova na svijetu je među deset najprodavanijih koktela, a oni u kojima je najprodavaniji zaista su posebna mjesta. 

3. Daiquiri

daiquiri

Daiquiri vjerojatno nikada neće biti najprodavaniji koktel, ali fenomenalno se drži. Kubanski klasik s bijelim rumom i limetom u gotovo trećini anketiranih barova je u samom vrhu po prodaji.  

2. Negroni

negroni

Sedam godina koliko Drinks International provodi ovu anketu, ovaj talijanski klasik je konstantno na drugom mjestu. Ali ove godine ima značajan skok, umjesto 13 posto godinu ranije, ove godine 22 posto barova izjavilo je da im je Negroni bio najprodavaniji klasični koktel.  

1. Old Fashioned

jack-old-fashioned

Old Fashioned je po tko zna koji put potvrdio primat. Old Fashioned je prakoktel koji još uvijek drži primat i inspirira barmene. Četvrtina (23 posto) anketiranih barova prijavila je da je Old Fashioned bio najprodavaniji njihov koktel. Godinu ranije Old Fashioned bio je bio hit u čak 35 posto barova. Ovaj silazni trend možda najavljuje promjene u vrhu iduće liste. 

50 najprodavanijih klasičnih koktela na svijetu

  1. Old Fashioned
  2. Negroni
  3. Daiquiri
  4. Dry Martini
  5. Margarita
  6. Espresso Martini
  7. Whiskey Sour
  8. Manhattan
  9. Aperol Spritz
  10. Mojito
  11. Bloody Mary
  12. Gimlet
  13. Moscow Mule
  14. Penicillin
  15. Dark’n’Stormy
  16. Corpse Reviver
  17. Clover Club
  18. boulevardier
  19. Mai Tai
  20. Sazerac
  21. French 75
  22. Paloma
  23. Pisco Sour
  24. View Carré
  25. Americano
  26. Amaretto Sour
  27. Rum Old Fashioned
  28. Gin Fizz
  29. Bramble
  30. Brandy Crusta
  31. Bellini
  32. Piña Colada
  33. Pornstar Martini
  34. Sidecar
  35. Aviation
  36. Irish Coffee
  37. Last Word
  38. Tommy’s Margarita
  39. Bamboo
  40. Tom Collins
  41. Caipirinha
  42. Vodka Martini
  43. Hanky Panky
  44. Zombie
  45. Cosmpolitan
  46. El Diablo
  47. White Lady
  48. Gin Gin Mule
  49. Long Island Iced TEa
  50. Jungle Bird
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.