Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako su Ermina, Senada i Sulejman Grbić, Bosanci iz St.Louisa, postali globalne gastro zvijezde

hairy-bikers-grbic

Hairy Bikers jedan je od najpopularnijih britanskih traveloga. Hairy Bikers su Si King i Dave Myers, dva sredovječna kosmata Engleza koji na velikim motorima putuju svijetom, proučavaju lokalne prehrambene običaje i onda sami pokušavaju nešto lokalno kuhati.

[adsense_content_v2]

Hairy Bikers nisu chefovi već televizijski i filmski profesionalci i zapravo ne znaju mnogo o gastronomiji. No njihove vrlo gledane TV emisije i dvadesetak knjiga, koliko su objavili od 2004. godine do danas, svjedoče da katkad, ali samo katkad, u medijskoj proizvodnji posvećenoj hrani možete biti veoma uspješni čak i ako o hrani ne znate više od prosječnog gastro blogera.

senada-emrmina-grbic
Senada i Ermina Grbić

Hairy Bikers su uspješni jer su živopisni, autentični, dobronamjerno ironični i autosarkastični. I pomalo edukativni.

King i Myers 2019. godine snimili su serijal posvećen najpoznatijoj američkoj autocesti, čuvenoj Route 66 koja povezuje Istok i Zapad Sjedinjenih Država. Njihova Route 66 upravo se emitira a 24Kitchen. Pa su tako dobar dio emisije o St. Louisu, gradu u kojem se nalazi veliki luk koji se simbolično smatra Vratima Zapada, snimili u Restoranu Grbić.

U ovoj epizodi doznajemo, među ostalim, da u St.Louisu živi brojna bošnjačka zajednica koja se ondje doselila u vrijeme rata u Bosni. I svi se viđaju kod Grbića. Stanoviti Edo, korpulentni mlađi čovjek, u kameru kaže: “Kad želimo znati što se događa u našoj zajednici, svratimo ovdje i pitamo Sulju”.

Suljo je Sulejman Grbić, mesar i pater familias koji je sa suprugom Erminom, na web stranici Restorana Grbić predstavljenom kao kulinarski mastermind, otvorio ovu gostionicu još 1998. godine. Kćerka Senada kuha s mamom.

Senada, Ermina i Sulejman pokazuju motociklistima kako se priprema sarma, koja se ondje poslužuje s umakom od crvene paprike i kiselim vrhnjem. “Tako se to jede kod nas u Bosni,” objašnjavaju  Senada i Ermina. Hairy Bikers još kušaju razne kobasice, jelo od govedine u umaku i, naravno , baklave. Restoran se doima prepuno i veselo, sve su porcije ogromne a cijene, kako smo pogledali na webu, nisu visoke za američke kriterije . Sarma doduše košta 17 dolara što je skuplje nego bilo gdje u Zagrebu, ali zato mali ćevapi stoje samo šest, a veliki 11 dolara.

Uz bosanske i balkansko-srednjoeuropske specijalitete (bečki šnicl, dvije verzije gulaša) Grbići kuhaju internacionalni mainstream, pa se tako na meniju nalaze steak od lososa i fettuccine Alfredo.

Poslije duljeg priloga iz restorana, Hairy Bikers emisiju iz St.Louisa završavaju pokušajem da na nekom brodu na Mississippiju ispeku baklavu, tako da cijela epizoda o St.Louisu završava jakim bosanskim štihom.

Route 66 dobila je vrlo dobre kritike u vrlo ozbiljnim britanskim medijima. Čini se da su Ermina, Senada i Sulejman Grbić poslije 22 godine vrijednog rada na Vratima Zapada, postali internacionalne gastro zvijezde.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.