Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tragična godina za hrvatsku restoransku scenu: tko nas je sve napustio

Smrt osnivača Rivice Ivana Lesice zaokružuje prilično tragičnih trinaest mjeseci od prosinca 2019. do prvih dana 2021. tijekom kojih je umrlo više istaknutih protagonista hrvatske restoranske industrije. Nikad u tako kratkom razdoblju naša gastronomska scena nije izgubila toliko važnih ljudi, kojih se vrijedi još jednom sjetiti.

Dražen Matković, LD Palace

U prosincu 2019. u prometnoj nesreći poginuo je Dražen Matković, sommelier i maitre d’ korčulanskog restorana LD. Samo dva i pol mjeseca poslije Matkovićeve smrti, LD je dobio Michelinovu zvjezdicu.

Leo Aličević, Boškinac

U veljači prošle godine u prometnoj nesreći poginuo je mladi chef Leo Aličević, koji je kuhao u paškom Boškincu. Par tjedana kasnije Boškinac je dobio Michelinovu zvjezdicu.

Nino Kernjus, Astarea

Na samom početku pandemije u ožujku 2020. umro je Nino Kernjus, vlasnik popularne istarske konobe Astarea. Gospodin Kernjus bio je jedna od prvih žrtava korone u Hrvatskoj.

Franjo Toljanić

U svibnju 2020. godine na motoru je poginuo Franjo Toljanić, poznati krčki vinar i hotelijer. Toljanić je imao dvanaestero djece.

Antonio Jerković, Gyoza Sake Bar

Iznenadna smrt suvlasnika i chefa popularnog Gyoza Sake Bara Antonia Jerkovića u rujnu je potresla zagrebačku scenu. Jerković je fotografsku karijeru zamijenio kuharskom i nakon povratka u Zagreb s Japancem Shinom Ayukawom prvo otvorio dućan Destinatio Tokyo a potom street food bar u centru grada.

Corrado Pellizzer, Giannino

Corrado Pellizzer, najvažniji rovinjski restorater, umro je u svom restoranu u studenom prošle godine. Gospodin Pellizzer bio je vlasnik Giannina, Puntoline i bistroa Rio.

Drago Majsak, Vinodol

Drago Majsak, dugogodišnji maitre d’ zagrebačkog restorana Vinodol napustio nas je u prosincu. Gault&Millau proglasio ga je najboljim šefom sale u Hrvatskoj.

Zdravko Ilija Jakobović

Zdravko Ilija Jakobović bio je jedan od najvažnijih hrvatskih vinara garažista. Njegovi Cuvee Jakob i Syrah spadaju među najbolja crna vina ikad proizvedena u Slavoniji.

Ivan Lesica, Rivica

Prije nekoliko dana na Krku je umro Ivan Lesica, utemeljitelj Rivice, daleko najboljeg krčkog restorana. Ivan Lesica osnovao je Udrugu restoratera Hrvatske.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.