Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Noelov tartar biftek i Chateau Montrose iz 2010. uljepšali su nam prvi snijeg u Zagrebu

U zadnjih nekoliko godina prvi  su zagrebački snjegovi bili pomalo antipatični, vlažni, blatni, sivi i bljuzgavičasti. U srijedu  oko podneva na grad je počeo padati suhi , čisti, posve bijeli   snijeg, koji se na tlu pretvarao u onu škripavu površinu , koju smo svi obožavali kao klinci. U srijedu  je u Zagrebu padao snijeg iz dječjih snova.

[adsense_content_v2]

Prvi, blago ledeni zagrebački snijeg tražio je dobro društvo. Koje se, zbog poznatih razloga, trenutno ne može pronaći u restoranu. Kućna su druženja zato , trenutno zamijenila restoransku socijalizaciju. Što može biti sasvim  sasvim ugodno, ako sjedite u sobi s kaminom, kraj vinskog podruma, s pogledom na pršić, koji skoro cijelo popodne nije prestajao pršiti.

Sve što vam još treba jesu vrhunska vina i  fina hrana. Za hranu se pobrinuo Noel, koji je danas oko četiri, u kuću na jednoj od bregovitih ulica blizu centra Zagreba, dostavio prilično senzacionalan ručak; današnja Noelova dostava približila se kvaliteti hrane u samom restoranu. Kad bi svi zagrebački fine dining restorani  mogli jamčiti tako visoku razinu dostavne hrane, našoj bi restoranskoj publici postalo sasvim jasno zašto je Alain Ducasse prešao na UberEats.

Ručak s pogledom na snijeg iznad Zagreba počeli smo izvrsnim svilenkastim štruklima. Slijedio je tartar biftek, kosan rukom, opake tamne boje, optimalno začinjen, s neodoljiv  kremastom ali čvrstom teksturom. Noelov dostavni tartar  biftek jako nam se svidio i u prvom lockdownu, a sad je otišao korak dalje uistinu ne zaostaje za restoranskim izdanjem.

Vratina crne slavonske svinje i odležani rib eye bili su perfektno pečeni, te su usprkos neizbježnom  gubitku topline, ostavili izvrstan dojam pravog, žestokog mesa: kvadar  gratiniranog krumpira, serviran uz steak, bio je  senzacionalan i može se staviti u rubriku Kako kod kuće uživati u fine diningu.

Noel je današnjom dostavom za šestero drastično podigao razinu kućne restoranske hrane u Hrvatskoj. No, najveća zvijezda iznimno ugodnog o ručka s nekoliko  jako pametnih i dragih ljudi, nije bila hrana nego Chateau Montrose iz 2010. godine.

Chateau Montrose iz komune Saint Estephe spada u drugu grupu velikih  bordeauxa, prema klasifikaciji iz 1855. godine. Berba 2010. jedna je od tri najbolje bordoške godine u ovom stoljeću. Montrose iz 2010. dobio je Parkerovih  99 bodova.

Glavna je značajka ovog fantastičnog vina zidni bouquet. Termin zidni  bouquet znači da vas vino napadne  neprobojnim, moćnim ultra intenzivnim  aromatičnim zidom, koji izlazi Iz čaše, čim gurnete nos u čašu. U ovom se  slučaju taj  zid sastojao od vrlo mnogo zrelog crvenog  voća (Montrose iz 2010. sadrži 37 posto merlota), zatim od herbalnih primjesa cabernet franca, i od onog glavnog, dominantnog mirisa cabernet sauvignona, koji u desetoj godini nužno kreće. prema grafitnoj olovki:po toj specifičnoj aromi veliki se bordeauxi lako razlikuju od svih drugih velikih svjetskih vina.

Montrose iz 2010. bio  je apsolutno fenomenalan;riječ  je o jednom od najboljih crnih vina koja smo kušali ove godine. Čak se I briljantni  Larmandier Bernier iz 2008. ponašao pomalo  skrušeno I skromno u društvu Montrosea iz 2010.

Božićni lockdown , koliko god katastrofalan za ugostiteljsku  industriju , može donijeti stanovite   privatne prednosti, poput opuštenog  uživanja u velikim vinima s pogledom na vrt u snijegu.

A Noelova dostava može kompenzirati  pravi restoranski doživljaj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.