
U zadnjih nekoliko godina prvi su zagrebački snjegovi bili pomalo antipatični, vlažni, blatni, sivi i bljuzgavičasti. U srijedu oko podneva na grad je počeo padati suhi , čisti, posve bijeli snijeg, koji se na tlu pretvarao u onu škripavu površinu , koju smo svi obožavali kao klinci. U srijedu je u Zagrebu padao snijeg iz dječjih snova.
[adsense_content_v2]
Prvi, blago ledeni zagrebački snijeg tražio je dobro društvo. Koje se, zbog poznatih razloga, trenutno ne može pronaći u restoranu. Kućna su druženja zato , trenutno zamijenila restoransku socijalizaciju. Što može biti sasvim sasvim ugodno, ako sjedite u sobi s kaminom, kraj vinskog podruma, s pogledom na pršić, koji skoro cijelo popodne nije prestajao pršiti.
Sve što vam još treba jesu vrhunska vina i fina hrana. Za hranu se pobrinuo Noel, koji je danas oko četiri, u kuću na jednoj od bregovitih ulica blizu centra Zagreba, dostavio prilično senzacionalan ručak; današnja Noelova dostava približila se kvaliteti hrane u samom restoranu. Kad bi svi zagrebački fine dining restorani mogli jamčiti tako visoku razinu dostavne hrane, našoj bi restoranskoj publici postalo sasvim jasno zašto je Alain Ducasse prešao na UberEats.
Ručak s pogledom na snijeg iznad Zagreba počeli smo izvrsnim svilenkastim štruklima. Slijedio je tartar biftek, kosan rukom, opake tamne boje, optimalno začinjen, s neodoljiv kremastom ali čvrstom teksturom. Noelov dostavni tartar biftek jako nam se svidio i u prvom lockdownu, a sad je otišao korak dalje uistinu ne zaostaje za restoranskim izdanjem.
Vratina crne slavonske svinje i odležani rib eye bili su perfektno pečeni, te su usprkos neizbježnom gubitku topline, ostavili izvrstan dojam pravog, žestokog mesa: kvadar gratiniranog krumpira, serviran uz steak, bio je senzacionalan i može se staviti u rubriku Kako kod kuće uživati u fine diningu.
Noel je današnjom dostavom za šestero drastično podigao razinu kućne restoranske hrane u Hrvatskoj. No, najveća zvijezda iznimno ugodnog o ručka s nekoliko jako pametnih i dragih ljudi, nije bila hrana nego Chateau Montrose iz 2010. godine.
Chateau Montrose iz komune Saint Estephe spada u drugu grupu velikih bordeauxa, prema klasifikaciji iz 1855. godine. Berba 2010. jedna je od tri najbolje bordoške godine u ovom stoljeću. Montrose iz 2010. dobio je Parkerovih 99 bodova.
Glavna je značajka ovog fantastičnog vina zidni bouquet. Termin zidni bouquet znači da vas vino napadne neprobojnim, moćnim ultra intenzivnim aromatičnim zidom, koji izlazi Iz čaše, čim gurnete nos u čašu. U ovom se slučaju taj zid sastojao od vrlo mnogo zrelog crvenog voća (Montrose iz 2010. sadrži 37 posto merlota), zatim od herbalnih primjesa cabernet franca, i od onog glavnog, dominantnog mirisa cabernet sauvignona, koji u desetoj godini nužno kreće. prema grafitnoj olovki:po toj specifičnoj aromi veliki se bordeauxi lako razlikuju od svih drugih velikih svjetskih vina.
Montrose iz 2010. bio je apsolutno fenomenalan;riječ je o jednom od najboljih crnih vina koja smo kušali ove godine. Čak se I briljantni Larmandier Bernier iz 2008. ponašao pomalo skrušeno I skromno u društvu Montrosea iz 2010.
Božićni lockdown , koliko god katastrofalan za ugostiteljsku industriju , može donijeti stanovite privatne prednosti, poput opuštenog uživanja u velikim vinima s pogledom na vrt u snijegu.
A Noelova dostava može kompenzirati pravi restoranski doživljaj.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.