Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Testamentov Babić Dalmatian Dog mogao bi najaviti revoluciju u proizvodnji dalmatinskih crnih vina

dalmatian-dog

Postoje vina čiji se značaj i utjecaj osjećaju desetljećima. Franko Kozlović i Moreno Coronica prije dva su desetljeća izmislili dva modela svježih istarskih malvazija, koja su stvorila sadašnju veoma uspješnu industriju malvazije. Otprilike u isto vrijene Frano Miloš svojim je Stagnumima pokazao da se na Pelješcu mogu proizvoditi beskompromisna, autentično autorska vina. Miloš je Stagnumom zauvijek oslobodio Pelješac stigme zadrugarskih Dingača i Postupa. Prije pet ili šest godina Jakša Krajančić i Igor Radovanović proizveli su pošip koji je istodono svjež, hrskav ali i južnjački zreo. Nerica je postala model po kojem se danas ravna veći dio scene pošipa. Babić s etiketom Dalmatian Dog može imati isti, doslovno prekretnički utjecaj na proizvodnju crnih vina u srednjoj i sjevernoj Dalmaciji.

Riječ je o prvom poslijeratnom babiću, koji je prihvatio moderan pristup vinarstvu i vinogradarstvu, ali je ostao autentičan i sortno prepoznatljiv (izvrsni babići Lea Gracina sve su teže dostupni i pripadaju drukčijoj kategoriji vina). Dalmatian Dog etiketa je šibenske vinarije Testament, iza koje stoji ozbiljan kapital baš kao i iza sestrinske korčulanske tvrtke Black Island Winery. Testament i Black Island angažirali su Juraja Sladića i Igora Radovanovića, dvojicu od najboljih dalmatinskih enologa.

Babić je, pak, potencijalno najplemenitija dalmatinska crna sorta, o kojoj se katkad posve pogrešno govori kao o dalmatinskom crnom pinotu. Babić bi se ustvari mogao, ali doista uvjetno, smatrati dalmatinskim tempranillom. Tu ne mislimo na morfologiju nego na vina.

Damatian Dog iz 2016. dobio je zlatnu medalju na ovogodišnjim Decanterovim Svjetskim nagradama, baš kao i Testamentov Pošip iz 2019. Mi smo zasad uspjeli probati crni Dalmatian Dog iz 2018. koji je još premlad ali pokazuje zašto to vino može postati model za proizvodnju vrhunskih crnih dalmatinskih vina u idućih tridesetak godina. Dalmatian Dog umjereno je aromatičan, jako elegantan, prepun voća, s mekim, zrelim taninima i sjajno integriranim alkoholom.

Dakle sada, odjednom, imamo elegantno i svježe dalmatinsko crno vino koje miriše po tamnom voću i makiji, koje je južnjački zrelo i koje je puno alkohola (14 posto). Nismo li to tražili cijelu vječnost? Jesmo, i napokon smo dočekali. Dalmatian Dog Juraja Sladića obrazac je kojim bi se trebala voditi proizvodnja crnih vina u Dalmaciji, osim ona tri ili četiri najveća, jer najveća vina ne podnose nikakve modele.

Još je važnije da Dalmatian Dog, vino s oznakom organic na etiketi, može oživjeti babić, izuzetno dragocjenu sortu koje gotovo da i nema na širem tržištu. Dalmatian Dog proizvodi se i u bijeloj varijanti od pošipa, ali crni je Dalmatinac neusporedivo relevantniji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.