Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Franjo Kolarić, vodeći hrvatski proizvođač sivog pinota, angažirao je uglednu enologinju Ivonu Jeličić. Rezultati su više nego obećavajući

kolaric-g

“Ovo Vam je jutros radila moja mama, onak kak se štrukle tradicionalno rade na Plešivici. Dakle, razvlačila je tijesto prek kuhinjskog stola. Sir je također domaći, odavde,” opisivao nam je u četvrtak Franjo Kolarić sadržaj najboljih slanih pečenih štrukli koje smo probali unatrag dugo, dugo vremena. Najukusnije zagrebačke štrukle tradicionalno se peku u Esplanadi. Ove su bile barem jednake, a možda i milimetar bolje jer su potpuno svježe, što se osjetilo na fenomenalnoj hrskavoj teksturi tijesta. Te bi štrukle trebalo prodavati u nekoj ozbiljnoj gastronomskoj pekarnici.

Plešivičkog vinara Franju Kolarića zadnji smo put posjetili lanjskog ljeta, negdje početkom srpnja. U ovih godinu i pol kod Kolarića se mnogošto promijenilo osim senzacionalnih štrukli. Prvo, vodeći hrvatski proizvođač sivog pinota doveo je u tim Ivonu Jeličić , tehnički iznimno kompetentnu enologinju koja se , među ostalim dokazala na projektima Jakob i Markus.

kolaric-vina

Drugo, Kolarić je dobio brončanu Decanterovu medalju za svoj sivi pinot iz amfore, punjen u keramičke boce. Treće, pjenušci Coletti koji se ovog ljeta nisu mogli izbjeći u dalmatinskim restoranima, značajno su se poboljšali. Četvrto, Kolarić trenutno u podrumu čuva jedno definitivno ultrapopularno i tri potencijalno zaista vrhunska vina. Peto, najvažnije, gospodin Kolarić značajno je podigao ljestvicu ambicija: “Mislim da ću se baviti vinarstvom do kraja života. Želim da se moja djeca bave vinogradarstvom i vinarstvom. Želim proizvoditi najbolja vina koja iz svojih vinogradima mogu dobiti,” rekao nam je tijekom ručka.

Ovu je ohrabrujuću retoriku osnažio činjenicama. “Vidite, u proteklih godinu dana dao sam izraditi idejno rješenje za novi podrum, koji će na dvije razine imati ukupno tisuću kvadrata. Angažirali smo Ivonu, čije savjete prilično bezuvjetno slušam jer gospođa Jeličić zna sve o enologiji. Postali smo toliko rigorozni da doslovno svaki uzorak prije kupažiranja ili buteljiranja šaljemo na analizu. U buteljke ulazi samo ono što odgovara optimalnim parametrima. U zadnjih smo par mjeseci potrošili više od 25 tisuća kuna samo na analize, no siguran sam da to vrijedi i da smo podigli kvalitetu vina.”

kolaric-pet-nat

Dobar dio vina koja smo kušali u četvrtak opravdava Kolarićevu retoriku. Primjerice, pjenušac Coletti Rose napravljen od crnog pinota, zaista je iznimno elegantan, ne samo za hrvatske standarde proizvodnje pjenušca. Radi se o osvježavajućem, šarmantnom vinu blijede boje punom crvenog voća, koje intenzivno perla i nema ni jednu tehničku pogrešku.

Kolarićev novi pjenušac u stilu pet nata, s vrlo debelim talogom i iskričavim voćnim aromama, potpuno je neodoljiv. Ovo mutno osvježavajuće vino moglo bi se piti od 0 do 24 u dosta velikim količinama. To vino mora postići izniman komercijalni uspjeh. Kolarićev mutni pjenušac sadrži 30 posto sivog pinota, njegovog najvažnijeg grožđa, uz 50 posto chardonnaya i 20 posto starih plešivičkih sorti. 

Sivi pinot Coletti odležan u većim hrastovim bačvama, prvo od tri potencijalno vrhunska , nova vina iz Kolarićeva podruma istodobno je svjež i kremast i neodoljivo asocira na velike sive pinote iz Goriških Brda, na kojima smo prije četvrt stoljeća uvježbavali razumijevanje te kompleksne sorte, neopravdano podcijenjene u većem dijelu svijeta.

Standardni svježi sivi pinot vrlo je dobro vino u svom žanru; u zadnje ga se vrijeme može kupiti i u Sparovim supermarketima, što je svakako pozitivno s obzirom na manjak sivog pinota na hrvatskom tržištu. Međutim, uvjerljivo najjači dojam ostavio je novi sivi pinot iz amfore.

kolaric-strukle

Radi se o vinu koje je u amforama provelo točnu godinu dana i može se pohvaliti bojom VSOP konjaka, tipičnom za Gravnerove rebule. Novi Kolarićev Pinot Grigio iz amfore, opet punjen u keramičku bocu, od prvog se pokušaja razlikuje po čišćim, definiranijim okusima i aromama klinčićam zvjezdanog anisa, kore naranče i bergamota, ali i gotovo primarne arome krušaka i jabuka s dugim toplim završetkom. Osobito je važno da je ovo vino koje je, ponovimo, provelo godinu dana u amfori, potpuno glatko, bez ikakvih rubova i suvišnih tanina.

I baš kad smo mislili da smo kušali sve najvažnije što Kolarić, proizvođač sedam raznih sivih pinota, trenutno drži u podrumu, na stol je stigao jedan sasvim neobičan crni pinot. Riječ je o visoko koncentriranom vinu iz 2018. godine, kojeg ima oko dvije tisuće litara i neće se tako skoro pojaviti na tržištu. Ali, u kušanju takvih vina jest važnost i uzbudljivost posjećivanja vinskih podruma.

Dakle, ovaj pinot neobično je dubok, već sad donekle svilenkast, s tamnim bouquetom dima i pečenih maraski, ali s vrlo svijetlom kiselinom koja mu obećava uspješno dozrijevanje i veoma dug život. Ne želimo ništa prejudicirati dok za godinu ili dvije ne probamo buteljiranu verziju, no ovo nas je vino dramatično ugodno iznenadilo. Vinarija Franje Kolarića spada među one hrvatske vinske kuće koje su u višem rangu svojih vina snažno napredovale unatrag dvije godine.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.