Prije nekoliko godina i Billecart Salmon, srednje velika privatna šampanjerija iz Maruel sur Aya čija vina uvozi zagrebački Acrobat, počela je proizvoditi šampanjce bez dodatka šećera u zadnjoj fazi vinifikacije.
Brut narure postao je trendovski stil šampanjca prije više od deset godina, a danas ga u ponudi imaju brojne klasične kuće. Brut Nature se, međutim, suočava sa standardnim, teško rješivim problemom. Izostanak šećera umanjuje efekt aroma nastalih autolitičkim procesima esencijalnima za proizvodnju šampanjca. To znači da brut nature šampanjci uglavnom ne posjeduju tipične postdegoržacijske cvjetne mirise, koji s vremenom prerastaju u onu neodoljivu aromu brioša. Osim toga, brut nature šampanjci znaju imati pomalo šuplju teksturu.
Billecart Salmonov Brut Nature izbjegao je tu grupu problema. Teksturalno gledajući, radi se o punom, vibrantnom, bogatom i linearnom šampanjcu s dugim, jako mineralnim završetkom. Na nosu se osjete limun, bijelo cvijeće, suho voće i naznake brioša, dok veoma čistim okusom doniniraju mineralnost, slanost i primjese žutog voća.
Billecartov Brut Nature napravljen od 40 posto meuniera te po 30 posto chardonnaya i crnog pinota, jako je dobar šampanjac koji se, naravno, može piti kao aperitiv, ali se zbog mineralnosti i slanosti optimalno slaže sa sushijem i sashimijem, carpacciom, sirovim škampima kamenicama, ali i gusjim jetrima jer efikasno reže kroz njihovu masnoću. U zagrebačkim vinotekama Svijet vina, Billecartov Brut Nature košta oko 580 kuna.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.