Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

6 hrvatskih proizvoda ušlo je u povijesni sporazum EU i Kine o zaštiti geografskog porijekla

prsut-rezanje

Nešto manje od godinu dana nakon uspješnog završetka pregovora, EU i Kina potpisale su sporazum koji u Europi već proglašavaju povijesnim. Prema tom sporazumu u Kini će biti priznato 100 europskih proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom, i isto toliko kineskih u Europskoj uniji, objavila je Europska komisija. Među njima su španjolska cava, šampanjac, feta sir, irski whisky, ouzo, porto, parmski pršut, manchego, franciacorta i mozzarella iz Kampanije. S druge strane, ovaj sporazum europskim potrošačima omogućuje da upoznaju neke od najboljih kineskih proizvoda poput Pixian Dou Ban (fermentirana paste od graha i čilija), Anji Bai Cha (bijelog čaja), Panjin riže ili Anqiu đumbira. U sporazumu je i šest hrvatskih proizvoda:

  • Baranjski kulen
  • Dalmatinski pršut
  • Dingač
  • Drniški pršut
  • Lički krumpir
  • Neretvanska mandarina

Evo zašto je riječ o jednom od najvažnijih sporazuma za budućnost europske proizvodnje hrane.

U Europskoj uniji registrirano je više od 3300 proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom. Da bi s proizvodi registrirali, moraju zadovoljiti stroge kriterije, od jedinstvenih karakteristika do tradicije i geografski ograničene proizvodnje. U EU je zaštiženo i 1250 roizvoda iz trećih zemalja, na temelju biletaralnih sporazuma sličnih ovome koji je potpisan s Kinom. Oko 4 tisuće europskih proizvoda po istom je principu zaštićeno u svijetu. Riječ je o vrijednosti od 74,8 milijardi eura odnosno 6,8 posto ukupne europske proizvodnje hrane i pića i 15,4 posto izvoza. S vrtoglavmi rastom kineske industrije i izvoza hrane, došlo je do opasnog disbalansa. Europsko su preplavili su uvozni kineski proizvodi. Gastro mafija u Kini i Europi počela je naveliko proizvoditi jeftine imitacije zaštićenih europskih proizvoda ili koristiti jeftiniju kinesku proizvodnju i niže standarde za smanjenje troškova. Ovaj sporazum je ozbiljan udarac na njihove poslovne modele.

eu-kina-lista proizvoda.pdf by Kult Plave kamenice

Europska unija i Kina na ovom pitanju surađuju već 14 godina. Deset proizvoda s jedne i druge strane već je međusobno zaštićeno 2012. godine i to je bio temelj za sporazum koji je potpisan ovoga tjedna. Dok Donald Trump diže podršku podršku svojih birača prepucavanjem s Kinom uoči predsjedničkih izbora, Europska unija pokušava ubrzati stvari i iskoristiti golemi potencijal rasta u Kini, trećem najvećem izvoznom tržištu za europske prehrambene proizvode i drugom najvećem za proizvode sa zaštićenim geografskim porijeklom, uključujući vina.

Nakon što prođe Europski parlament, sporazum bi će službeno usvojiti Europsko vijeće i na snazi bi mogao biti već početkom iduće godine. Četiri godine nakon početka primjene, lista bi se trebala proširiti na 175 međusobno zaštićenih proizvoda, koji će se birati po istom kriteriju kao oni koji su sada u sporazumu.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.