Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mladen Rožanić spojio je Istru s Pelješcom: Dite je monumentalni assemblage terana i Dingača

roxanich-dite-g-2

“Činilo mi se izazovnim, ali i kulturološki logičnim pokušati povezati krajnji jug i krajnji sjeverozapad hrvatske obale, dva poluotoka, Pelješac i Istru. Kako na Dingaču imamo jedan mali vinograd, odlučio sam da u dobroj berbi kao što je bila 2015. napravimo cuvee plavca i terana.” objašnjavao nam je jučer u Esplanadi Mladen Rožanić, vinar , hotelijer i biznismen, dok smo razgovarali o njegovom najnovijem i vjerojatno najradikalnijem projektu.

Mladen Rožanić potpuno je netipičan protagonist hrvatske vinske scene. On, naime, proizvodi isključivo vina koja se sviđaju njemu, a ne široj publici. Okej, ta se dva kriterija katkad poklope, kao u slučaju njegovih mlađih bijelih vina i velikih crnih vina poput Superistriana i TeranaRe.

U nekim drugim slučajevima, Rožanićeva vina trebaju čekati desetak godina da bi postala komercijalna. Dite je sigurno Rožanićev najradikalniji projekt do danas. Koliko znamo, nikome još nije palo napamet da kupažira plavac i teran.

Prvo, oni rastu fizički predaleko. Drugo, obje sorte prepune su tanina. Gospodin Rožanić, međutim, nije u krivu kad kaže da teran i plavac mali mogu biti komplementarni. Teran je kako znamo pun kiselina, dok plavac katkad žudi za kiselinama.

Prvo Dite iz berbe 2015. napravljeno je od 50 posto terana i 50 posto plavca s Dingača. Teran i Dingač vinificirani su zasebno, da bi poslije kupažiranja odležavali u velikim hrastovim bačvama i u nešto rabljenih tonneaua i barriquea.

Dite je monumentalno. Usprkos relativno niskom alkoholu (13,5 posto) ono je gusto, moćno i koncentrirano a istodobno vibrantno i svježe. Kiseline i tanini držat će ga u velikoj formi još najmanje dvadesetak godina.

Dite je vino koje još mora odležavati u boci, i koje će s godinama samo rasti. Ono se vrlo brzo mijenja u čaši; lagano gorke note na aftertasteu za dvadesetak se minuta pretvaraju u voćnu slatkoću podcrtanu kavom i crnom čokoladom.

Na nosu je prepuno svježeg i pečenog crnog i crvenog voća, s ponešto nijansi vruće makije i svježeg lovora. Tekstura se također mijenja u čaši: prvo je pravokutna i tvrda, da bi poslije pola sata postala nešto podatnija. No, kod ovog je vina najvažnija struktura; ono je građeno kao da će trajati zauvijek.

Dite je spektakl u nastajanju. Košta 195 kuna, što nam se čini jako jeftino za posve originalno, veliko vino s dugogodišnjim potencijalom dozrijevanja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.