Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Maslac mljekare Marina iz sela Gornje Vratno nemjerljivo je bolji od svih industrijskih maslaca na našem tržištu

maslac-marina-g

U nedjelju smo u Mrkvici u ulici Ljudevita Posavskog kupili maslac Marina. Marina je brend obitelji Bistrović iz sela Gornje je Vratno blizu Varaždina . Na njihovoj web stranici piše da se Bistrovići iz Gornjeg Vratna mliječnim stočarstvom bave dulje od 100 godina. Prije trinaest godina počeli su se pripremati za vlastitu proizvodnju zbog niskih otkupnih cijena mlijeka, a 2010. su pokrenuli mljekaru Marina. Na tržište plasiraju svježe mlijeko, jogurt, kiselo vrhnje, sirutku, mladi kravlji sir, tvrde sireve i maslac. Mlijeko se pasterizira.

Važno je reći da Bistrovići ne homogeniziraju mlijeko: homogenizacija je tehnološki postupak koji ozbiljno narušava integritet prirodnog mlijeka. Maslac Marina prilično je senzacionalan, daleko bolji od svih popularnih masovno proizvedenih maslaca koji se prodaju u našim samoposluživanjima. Maslac Marina čiste je žute boje, blagog mliječnog mirisa, naizgled delikatnog okusa koji se na aftertasteu pretvara u vrlo snažan i neodoljiv okus slatkog vrhnja, zbog čega među ostalim i volimo maslac.

Ovaj je maslac razmjerno bogat, s 82 posto mliječne masnoće. Tekstura je blago pjenasta pa gotovo da asocira na kućno izrađene maslace u ozbiljnim restoranima. Marininom maslacu nedostaje ona blaga kiselkasta oporost, tipična, recimo, za vrhunske normandijske nepasterizirane maslace (koji su uglavnom i nešto bogatiji) no u hrvatskoj konkurenciji riječ je o zaista vrhunskom proizvodu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.